Nic van Roosmalen blikt terug op de afgelopen weken, waarin ook de tomatensector het hoofd moest bieden aan alle restricties rondom corona.
Nic is kenner, specialist en groot liefhebber van tomaten. Hij adviseert veel telers en is daarnaast verantwoordelijk voor de teelttips van Merlice, die De Ruiter elke maand uitstuurt.
"Een voordeel, als je het zo mag noemen, is dat wij in de tomatenteelt allemaal al gewend waren aan verregaande hygiënische maatregelen en protocollen vanwege het Tomato Brown Rugose Fruit virus. Er worden minder kassen meer bezocht en fysiek contact enigszins vermeden, zeker in geval van verdachte bedrijven. Iedereen let goed op, zorgt dat er nergens besmette spullen mee komen. Op een normale manier een gewas beoordelen met een plantbezoek was mogelijk met de nodige aanpassingen."
Alleen op de kar
Nic gaat verder: "Ik geeft toe dat dit mijn werk niet bepaald gemakkelijker maakt. Zo mogen er geen twee mensen meer om één kar en moet ik dus uitleggen wat ik zie, in plaats van samen naar een plant kijken. De afstanden tussen de rijen zijn overigens 1 meter 60, dus precies de juiste afstand."
Digitaal meekijken
Nic werkt normaal gesproken bijna de helft van zijn tijd in het buitenland. België, Amerika en Engeland zijn nu niet bereikbaar, terwijl Duitsland net de grenzen opent. Nic kijkt graag mee met telers naar hun resultaten en houdt van het analyseren van data. Dat doet hij nu digitaal, bijvoorbeeld via TeamViewer en Let’s Grow. "Ik kijk letterlijk mee in de klimaatcomputer van de telers. Het lukt best om op afstand informatie te vergaren op deze manier, met films en foto’s. Ik ben dus precies op de hoogte van wat er gebeurt en kan een gedegen advies uitbrengen."
Nic van Roosmalen van Tuinbouwadvies
Over de sector: "Ik heb de indruk dat de agrarische sector redelijk goed door de coronacrisis komt. Voedsel is natuurlijk een eerste levensbehoefte en gelukkig waren die rare hamsterweken snel voor bij. Nu is er een piek en zie ik meer prijsdruk."
Handen te kort
"Het gerucht ging dat er handen te kort zouden zijn in de tomatenteelt, omdat veel arbeidsmigranten wegbleven, vaak noodgedwongen. Dat klopt op zich wel, maar fabrieken gingen dicht of produceerden minder. Zo kwamen er veel tijdelijke krachten vrij en ook scholieren en studenten zaten thuis en zochten werk. Er was aanvankelijk een paniekreactie in de sector, maar het valt alles mee. Uiteindelijk zijn er voldoende handen beschikbaar."
Schone lucht
Zoals alle nadelen heeft zelfs corona een voordeel, zo meent Nic: "Het effect op het klimaat is enorm. Er is zoveel minder CO2-uitstoot en luchtverontreiniging. Ik zie dat er nu veel meer licht wordt gemeten, er zijn hoge lichtpieken. En je weet: meer licht betekent meer productie. Dat zou best eens door de schonere lucht kunnen komen. Kijk maar naar boven: je ziet geen enkele streep van een vliegtuig. Het is prachtig hoe scherp bijvoorbeeld bomen of een skyline nu afsteken tegen de horizon. De uitstraling, dat wil zeggen koeling van een heldere hemel die warmte absorbeert, is ongelooflijk hoog. De nachten koelen heel snel af."
Bron: De Ruiter Seeds
Voor meer informatie:
De Ruiter
www.deruiterseeds.com
Nic van Roosmalen
www.tuinbouwadvies.com
[email protected]