Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Lipzig Tuinderijen teelt paprikaras in belichting:

"Garpo kan zich goed koelen"

In het Limburgse Horst specialiseert familiebedrijf Van Lipzig Tuinderijen zich al drie generaties in komkommer. Sinds 2017 is Peter van Ninhuys, oorspronkelijk een rozenteler, samen met eigenaar Frank van Lipzig verantwoordelijk voor de teelt. Deze zomer staat Garpo voor de tweede keer op 8,5 hectare in de hoge draad.

Peter: "Garpo is in week 21 gezaaid. We gaan in week 25 en week 28 planten. De plantenkweker kweekt voor ons planten die op het vierde blad getopt zijn. Zo hebben we het in eerdere proeven en de afgelopen zomerteelt ook gedaan, dat beviel goed."

Vol vertrouwen naar de zomer
Over de keuze voor Garpo: "Garpo is een groeikrachtig ras, dat goed tegen hoge temperaturen kan. De afgelopen zomer was er een hittegolf met dagen van meer dan 40 graden. Toen hield ik mijn hart vast, maar Garpo kwam daar bijzonder goed doorheen. Er was echt niks te zien aan het gewas. Dat komt vooral door de grote bladeren; Garpo kan zich goed koelen. Ik zie deze zomer ook met vertrouwen tegemoet. Ik hoop natuurlijk niet op 40 graden, maar ik weet wel dat dit ras en onze manier van telen dit aankan."

Bontvirusresistent
"Een ander voordeel is dat Garpo virusresistent is. Ook bij hogere virusdruk blijft Garpo goed doorgroeien. We hebben tot de dag van vandaag geen virus, maar omdat een aantal jaren was er wel een flinke virusdruk. Dan is het planten van een virusresistent ras toch bedrijfszeker. Daarom hebben wij voor Garpo gekozen om zijn goede resistentie tegen het komkommerbontvirus."

Snel van bloei naar oogst
"Wat kracht betreft past Garpo erg goed bij ons. Onze strategie is om met het licht mee te telen. Meer licht is hogere temperaturen en weinig licht is lagere etmaaltemperaturen. Afgelopen zomer hebben we hoge temperaturen en veel licht gehad, zodat we hoge etmaaltemperaturen konden maken. Met de Garpo ging die strategie helemaal goed. We zaten in de zomer zelfs op 8 tot 9 dagen van bloei naar oogst. Dit is erg snel, maar ook een voordeel, omdat de belasting niet opliep en de plant ook nog genoeg overhad om de plant goed te onderhouden. Zo bleef het gewas vol en sterk."

Peter van Ninhuys, teler bij Van Lipzig Tuinderijen

"In de productie komt Garpo heel goed mee, ook vergeleken bij andere rassen die resistentie zijn tegen GCMMV. Dat praat je over 1 of 2 stuks meer of minder per vierkante meter, dus geen grote verschillen."

Tevreden afnemers
De kwaliteit van Garpo staat voor Peter buiten kijf: "Sinds 3 jaar regelen wij onze eigen afzet naar onze eigen klanten en naar Engeland. Onze afnemers zijn zeer tevreden. De komkommers van Garpo vertonen geen schade van Mycosphaerella en geen rotte punten. De houdbaarheid is uitstekend. Daarbij hebben de vruchten in mijn ogen precies de goede kleur: niet te licht en niet te donker. Ze zien er mooi fris en vers uit in de schappen. Garpo geeft uitsluitend klasse I komkommers."

Geschikt voor verpakken
"Wij verpakken en sealen zelf. Voor ons het is fijn dat de komkommers uniform en niet te lang zijn. De eerste twee komkommers waren in de vorige teelt iets korter, maar dat kan ook komen door het warme weer bij de start van de teelt."

Minder arbeid
Van Lipzig Tuinderijen teelt met een plantafstand van 2,4 gedurende de hele tweede teelt. "Dat doen we voornamelijk voor de arbeid. Deze plantafstand scheelt ons veel tijd in snoeien, zakken, klippen en blad uitnemen. Om tot een hoge productie te komen, leggen wij een extra setje aan. Dat is een kwestie van tellen en goed kijken naar de bladafsplitsing en het licht. Bij een afstand van 3,2 moet je om en om snoeien en meer planten bewerken, wat weer meer arbeid kost.  Voor ons is productie en kwaliteit het belangrijkst, waarbij kwaliteit toch op de eerste plaats komt. Juist daarom hebben we voor Garpo gekozen. Welbeschouwd is arbeid 60% van de kosten. Met deze strategie realiseren wij 9 tot 10 komkommers per week met minder arbeid."

Het nieuwe telen
"Wij werken volgens het nieuwe telen. Dat is ook de reden dat Frank mij, als rozenteler, een baan aanbood. Hij zocht iemand zonder ervaring in de komkommerteelt, om een frisse blik met dat nieuwe telen aan de slag te gaan. In de praktijk betekent dit, dat wij telen op de verhouding tussen temperatuur en licht. Bij veel licht hoge temperaturen, bij weinig licht lage. De basis is een etmaal van 19,5 graden. Daar komt 1 graad per 1000 joules bij. We passen de instellingen dus om de paar dagen aan."

Water, Ec en pH
"We gaan ook de komende teelt weer werken met 3 grote waterbeurten in de ochtend van 300 ml per plant. In deze periode zullen we daarmee starten rond 2 tot 2,5 uur na zon op. De tweede en derde grote beurt volgen dan telkens 45 minuten na de vorige, voor hoge intering. Hier zijn we dit jaar mee gestart en dat is erg goed bevallen. We hebben de hele eerste teelt erg goede wortels gehad. Na de derde beurt geef ik hem vrij, met elke 8 tot 20 minuten 60 ml per plant, afhankelijk van de zon."

Peter besluit: "Qua voeding is Garpo heel standaard. We houden wel goed in de gaten of de Ec niet te ver oploopt. Het streven is 3,0 in de mat, door met 2,8 te druppelen. Daarnaast zorgen we voor een pH-waarde tussen de 6,5 en 6,8."

Bron: De Ruiter Seeds

Voor meer informatie:
De Ruiter

www.deruiterseeds.com 

 



Van Lipzig Tuinderijen
www.vanlipzigtuinderijen.com
[email protected] 

 

Publicatiedatum: