Eerste contacten met afnemers tuinbouwreststromen gelegd

De eerste contacten met afnemers van tuinbouwreststromen zijn gelegd door BioBoost in een project om 'het afval' uit de kas te verwaarden, bijvoorbeeld voor kleur-, geur- en smaakstoffen. Ander nieuws is dat de projectperiode van BioBoost in het 2 Zeeën Interreg-programma is verlengd tot eind december van dit jaar. Het maakt het mogelijk voor projectpartners, die last hebben van vertragingen veroorzaakt door de corona virus maatregelen, om alsnog hun activiteiten af te ronden.

Inhoudsstoffen
Via BioBoost ondersteunt de Gemeente Westland onderzoek naar alternatieven voor tuinbouwproducten die anders vernietigd worden of gebruikt zouden worden als compost. Andere financiers van het onderzoek zijn de provincie Zuid-Holland en de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN). Het onderzoek richt zich met name op plantinhoudsstoffen. Die zouden gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld kleur-, geur- en smaakstoffen.

Er worden als gevolg van de coronacrisis 'prachtige tuinbouwproducten vernietigd'. Dat is zonde, vinden ze bij BioBoost, want niet alleen gaan mooie producten verloren, maar ook nuttige inhoudstoffen. Daarom neemt een aantal partijen het initiatief voor onderzoek naar gebruik van bijvoorbeeld oliën, kleurstoffen, hydrolaten en gedroogde plantendelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door laboratoriumbedrijf VARTA. Dat maakt van twintig tuinbouwproducten monsters die worden aangeboden aan ondernemers in bijvoorbeeld de cosmetica-, geur- en smaakindustrie.

Eerste teelten onderzocht, eerste contacten met afnemers gelegd
De eerste teelten worden inmiddels al onderzocht. Bovendien zijn al contacten met potentiële afnemers gelegd. Binnen enkele weken zijn de eerste monsters gereed: deze worden gedeeld via het online platform van BioBoost: https://www.bioboost-platform.com/

Wethouder Albert Abee van Westland: “De coronacrisis is een trieste aanleiding. Maar met dit onderzoek willen we biobased mogelijkheden voor de tuinbouw aantonen, zodat de sector toch de vruchten kan plukken van deze crisis.”

Bron: BioBoost


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven