Extra miljarden voor land- en tuinbouw Europese 'sigaar uit eigen doos'

De Europese Commissie is gisteren in de persoon van voorzitter Ursula von der Leyen naar buiten gekomen met een groot herstelplan en een update van de begroting voor de jaren 2021-2027. Er komt 750 miljard extra vrij, waarvan 45 miljard voor de land- en tuinbouw in een EU-begroting met in totaal 1,85 biljoen euro 'financiële vuurkracht'. Boerenbond en LTO plaatsen echter kanttekeningen. 

LTO: duurzaamheidsambities strijdig met daling GLB-budget
Vergeleken met het vorige meerjarenbudget (2014-2020) wordt er zo’n 9% minder voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid uitgetrokken, constateert LTO na het bestuderen van de Europese plannen en documenten. De belangenorganisatie noemt de plannen 'ambitieus', maar vindt de 'verregaande Europese duurzaamheidsambities' wel 'tegenstrijdig aan het krimpende GLB-budget'.

“Boeren en tuinders hebben een groot belang bij het herstel van de Europese markt. De Europese Commissie stelt met € 750 miljard een grote investering in de herstart van onze economie voor. Aan de andere kant kunnen duurzaamheidsplannen zoals de vorige week gepresenteerde van-boer-tot-bord en biodiversiteitstrategieën niet met nog meer efficiëntie en kostprijsverlagingen betaald worden.

Er hoort een passend GLB-budget bij. Boeren en tuinders staan al onder grote druk en de timing van deze verlaging is dus niet goed. Het is lastig uit te leggen dat de Europese Commissie meer vraagt, maar daar structureel minder tegenover stelt,” aldus Léon Faassen, bestuurslid van LTO Nederland.

In het herstelfonds van € 750 miljard euro is € 45 miljard aan de land- en tuinbouw toegewezen. Sectoren die onevenredig hard getroffen zijn kunnen gebruik maken van leningen en compensatie. De Commissie stelt ook een ‘just transition fund’ van € 40 miljard euro voor (waarvan € 30 miljard afkomstig uit het herstelfonds), gericht op de kosten die de Green Deal voor de Europese land- en tuinbouw met zich meebrengt.

Faassen: “De invulling van de maatregelen en het aandeel voor Nederlandse boeren en tuinders is nog onduidelijk. We zijn hierover in gesprek met de Commissie. Het kan niet zo zijn dat de herstel- en transitiegelden door de korting op het GLB een sigaar uit eigen doos worden.”

Boerenbond: budget is verzwakt met 'gapend gat'
Hoewel er 750 miljoen euro extra vrij komt, kijkt Boerenbond bijzonder kritisch tegenover het voorstel. “Het landbouwbudget is verzwakt. Onder de kosmetische plussen blijft een gapende korting van tien procent. De voedselzekerheid en de verdere verduurzaming van de landbouwsector wordt hiermee gehypothekeerd”, zegt voorzitter Sonja De Becker bij Vilt

Al geruime tijd werd aan de plannen gewerkt voordat corona voorbijkwam. Boerenbond bestudeerde het nieuwste voorstel van de Europese Commissie grondig, maar is niet blij met de middelen die voorzien zijn voor landbouw. “Enkele maanden geleden al laakten we het eerdere begrotingsvoorstel wegens ‘steeds meer met steeds minder’. Dat is een weinig duurzame aanpak”, zegt voorzitter Sonja De Becker. “Intussen is de wereld door corona drastisch veranderd, maar we stellen vast dat de Commissie op hetzelfde elan verder is gegaan, in plaats van een sterk en toekomstgericht landbouwbudget te presenteren.” 

Boerenbond ziet dat Europa één les meeneemt uit de coronapandemie door een bescheiden vier miljard euro extra aan crisismiddelen te voorzien in het meerjarig financieel kader.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven