Gerald Langerak, Capp Plast

“Ook de klant moet van lage olieprijs profiteren bij aanschaf plastic boxen”

Tholen – Voor de fruittelers in Nederland en België komt de pluk van appelen en peren weer dichterbij. In de loop van de maand juni moet alles op orde zijn in het bedrijf om de nieuwe oogst te ontvangen. Welke kisten moeten er bijvoorbeeld vervangen worden? Traditioneel werd er dan vaak gekozen voor de houten kist maar de plastic boxen zijn aan een stevige inhaalslag bezig.

Capp Plast is een Italiaans bedrijf maar met een eigen productielocatie in Helmond voor de Noord-Europese markt.

De huidige coronacrisis heeft volgens Gerald Langerak van Capp Plast nog een indirect voordeel op de prijs van de plastic boxen. “Omdat de olieprijs is gezakt tijdens de coronacrisis is de prijs voor onze grondstof, plasticgranulaat, gedaald,” vertelt Gerald. “We zijn dan ook de offertes aan het aanpassen voor onze klanten. Als voor ons de prijs daalt om de kisten te fabriceren op onze productielocatie in Helmond, dan vinden we dat onze klanten daar ook van moeten kunnen profiteren. Zo kunnen we de prijs laten dalen.” Hoe het kan dat er wel prijsvoordeel is voor deze boxen maar niet op plastic verpakkingen heeft Gerald een verklaring. “Met kisten, bakken en boxen werken we met veel meer gewicht per eenheid dan bij een dun folie en dan gaat het wel in de prijs schelen. Tegenover die lagere prijs voor de kisten staat dan weer dat de fruitprijzen dit jaar in de lift zitten.” 

Volgens Gerald zijn op de prijs meer voordelen te halen op de plastic boxen. “Anders dan veel mensen zullen vermoeden is plastic veel duurzamer dan hout. Het gaat langer mee en is volledig recyclebaar. Daarom zijn er interessante fiscale voordelen ter stimulering van de aanschaf van dergelijke boxen vanuit de overheid zoals de MIA en de VAMIL.”

Boxen van Capp Plast hebben o.a. het voordeel dat de vochthuishouding voor hardfruit beter te regelen is.

Inmiddels ziet Gerald dat vooral de perentelers overschakelen naar de plastic boxen. “Dat heeft te maken met een ander voordeel die deze kisten hebben en dat is de vochthuishouding. Plastic neemt immers geen vocht op en daarom is de vochthuishouding bij deze geperforeerde boxen beter te reguleren. Vooral bij de peren is dat net iets belangrijker dan bij appelen. Vanwege de perforatie van de wanden is de temperatuur ook sneller te regelen. De groei van de perenmarkt speelt bovendien een rol in de toename van plastic boxen bij deze teeltbedrijven. Naast een betere regulering zijn de plastic boxen ook makkelijker schoon te maken, schelen ze in gewicht en zijn ze gebruiksvriendelijk. Zo kunnen we er naar wens bijvoorbeeld poten of sledes onder zetten. Je kunt ze ook gewoon buiten laten staan als ze leeg zijn. Kunststof kost misschien een paar tientjes meer maar goedkoop is uiteindelijk duurkoop. Zeker gezien de voordelen die deze boxen bieden."

Voor meer informatie:
Gerald Langerak
Capp plast Nederland BV
Tel: 0226-411623
Mob: 06-51914888
www.geraldgreensupport.nl   
info@geraldgreensupport.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven