Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
courgetteteler Johan Zwinkels:

"Nu ‘gewoon courgettes snijden’ en ben benieuwd naar effect horecaopening"

Tholen – De courgetteplanten in de kas zijn er klaar voor, de telers zijn er klaar voor en de consument en de horeca, die hopelijk ook. Er zijn namelijk volop gele en groene courgettes beschikbaar met het mooie zomers weer. “Het is nu alles aan de kant en gewoon courgettes snijden geblazen”, aldus teler Johan Zwinkels die zijn gewas er groeizaam bij ziet staan met een uitbundige bloei.

Het verhaal over de moeizame marktsituatie voor courgette fleur en de gele courgettes, dat is inmiddels alom bekend. “Vorige week zag je wel een kleine, overigens voor mij onverklaarbare, opleving in de verkoop van de gele courgettes, maar dat was van korte duur en de prijzen zijn weer laag.”

Johan wil er echter niet te veel meer bij stilstaan. Liever kijkt hij vooruit naar de kleinschalige horecaopening en de rest van het seizoen. “Ik ben benieuwd naar wat dat gaat brengen.”

Frisgroen van hier
De groene courgettes die deden het een paar weken in het begin van de coronacrisis erg goed. Meer dan geel en de fleurtjes is het een retailproduct. “Problemen met transport uit Spanje zorgden voor een beperkter aanbod en dat zorgde even voor hoge prijzen, maar inmiddels is dat weer gestabiliseerd en liggen de prijzen op kostprijsniveau.”

Jammer vindt Johan het dat er momenteel lang niet overal Hollands product in de schappen ligt. “Die actie met het dumpen van aardappelen voor het kantoor van die supermarkt laatst, die vond ik wel goed. Daardoor ontstaat er weer wat besef over dat het misschien toch wel vreemd is dat er veel importproduct in de schappen komt, terwijl het hier ook gewoon voorhanden is. En hoe: prachtig mooie vruchten die frisgroen zijn.”

Bewust Hollands
Het is echter een bekend verhaal voor Johan en zijn collegatelers die de laatste jaren Spanje steeds langer door zien gaan. “Alleen in de zomer zijn ze er tegenwoordig even tussenuit.”

Veranderen kan Johan het echter niet in zijn eentje, courgettes telen wel, al doet hij dat tegenwoordig samen met een collegateler. “Dat is een fijne sparringspartner om mee samen te werken. Samen maken we er het beste van, ook met het stalletje waar het leuk is om te zien dat lokaal mensen echt bewust proberen Hollands product bij elkaar te scharrelen. Het probleem met import terwijl alles hier voorhanden is, speelt namelijk niet alleen in de courgettes, hè.”

Voor meer informatie:
CourgetteFleur Zwinkels
Johan Zwinkels
06-51988291
0174-244779
info@courgettefleur.nl 
www.courgettefleur.nl 
Instagram-pagina