Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rising Farms gaat in Mexico telen met speciaal businessmodel:

"Met huurkas kan er meer geld naar techniek"

De klimaatomstandigheden en de strategische nabijheid tot de Noord-Amerikaanse markten maken van Mexico een perfecte locatie voor de tuinbouw. Wel loopt het land qua geavanceerde techniek soms nog achter op andere, nog meer ontwikkelde markten. Daar is vaak minder land en zijn er minder goede omstandigheden, maar zijn de installaties vele malen beter.

Dat is wat de ondernemers van de nieuwe Mexicaanse onderneming, Rising Farms, zien. “Zo’n 60% van de kassen in Mexico is niet in gebruik. De redenen hiervoor variëren van een gebrek aan expertise tot toegang tot kapitaal,” zegt Mauricio Ricaud Arriola, directeur van het nieuwe teeltbedrijf.

Hier komt Rising Farms om de hoek kijken: het bedrijf is in 2020 opgericht en hebben als missie om deze bedrijven weer operationeel en winstgevend te krijgen. Eind mei hebben ze de eerste tomatenplanten geplant in de gehuurde kas in Querétaro, Mexico. “Ons plan is om in de nabije toekomst snel op te schalen naar verschillende faciliteiten.”

Jonge planten in de nieuwe kas!

Normale teelt gaat van start
Als je door de paden loopt lijkt de door Rising Farms pas geopende kas van bijna 45.000 m² een normaal teeltbedrijf dat aan het nieuwe seizoen begint. Ze hebben hun eigen planten vermeerderd dankzij een speciale vermeerderaar.

Om de jonge Medley-tomaten te beschermen tijdens de warme periodes is er een beschermlaag aangebracht op het dak van de kas. Er zijn strikte maatregelen voor hygiëne en afstand, volgens de regels van de overheid, om de arbeiders en de planten te beschermen.

Vanaf juli zullen de tomaten hun weg vinden naar Canadese en Amerikaanse supermarkten, in samenwerking met bedrijven zoals Topline Farms en Lakeside Produce.

Dit klinkt allemaal goed, maar de financiële regelingen maken het bedrijfsmodel van Rising Farms zo opmerkelijk. De kas wordt gehuurd. Door dit te doen, kan het bedrijf gebruik maken van bestaande, onderbenutte faciliteiten zonder naar traditionele kapitaalinvesteringen te hoeven grijpen.

“Door gebruik te maken van een leasemodel kunnen we de bedrijfsactiviteiten geavanceerder maken met kapitaal, kennis, technologie en goede planning,” legt Mauricio uit. Hij voegt eraan toe dat ze een ervaren managementteam hebben samengesteld voor de belangrijkste bedrijfsonderdelen om dit uit te voeren.

Investeerders uit de handel
De financiering voor deze onderneming is bijeen gebracht door verschillende investeerders in handel. “We huren de locatie, de kas en alle apparatuur. Investeerders ondersteunen de dagelijkse activiteiten niet,” vervolgt Mauricio.

Volgens zijn berekeningen zorgt dit ervoor dat investeringen 8x sneller worden terugverdiend. “Daarom kunnen we sneller groeien. We nemen de meest getalenteerde mensen in dienst en hebben de meest geavanceerde systemen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Dankzij ons schaalbare model kunnen we een belangrijke kwaliteitsspeler worden in het land: de eerste kas zal de weg vrijmaken om volgend jaar onze capaciteit te verdubbelen met een andere kas, gevolgd door meer."

Voor meer informatie:
Rising Farms (LinkedIn

Publicatiedatum: