Stijging importtarieven na Brexit baart Canarische telers zorgen

Na de definitieve Brexit op 1 januari 2021 zal het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk nieuwe tarieven heffen op de import van groenten en fruit uit de Canarische Eilanden. Ook voor andere Europese landen kan het gevolgen hebben.

Liz Truss, de Britse minister voor Internationale Handel, liet twee weken terug optekenen dat het Verenigd Koninkrijk voor het eerst in vijftig jaar weer een eigen tariefbeleid zal kunnen voeren op maat van de Britse economie.

Het ministerie meldde dat vanaf volgend jaar 60% van de handel het Verenigd Koninkrijk tariefvrij zal binnenkomen onder WTO-voorwaarden of via het preferentiestelsel voor ontwikkelingslanden.

Volgens het Britse ministerie houdt de nieuwe regeling een vereenvoudiging in van het EU-systeem, waarbij meerdere tarieven verlaagd en alle tarieven onder de 2% geschrapt worden.

Canarische telers knijpen hem 
Maar volgens de Canarische Confederatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (Cecapyme) zullen Canarische producten zoals bananen, komkommers of tomaten echter met een tariefverhoging worden geconfronteerd. De organisatie raamt dat het tarief voor komkommers tot 10% zal bedragen en dat voor tomaten tussen 8% en 10%.

Ook de ministerraad van de Canarische Eilanden heeft twee weken terug een nieuwe lijst goedgekeurd met 156 importproducten waarop vanaf 1 januari 2021 accijnzen zullen worden geheven om de eigen lokale productie te beschermen. De Canarische Eilanden importeren aardappelen uit het Verenigd Koninkrijk.

Bron: eleconomista.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven