'hoofdstadbasilicum' per direct alleen nog in recyclingpapier

Kruidenpotten compleet in papier in plaats van plastic

REWE en ECF Farmsystems testen nieuwe manieren van productverpakking. Het in Berlijn geteelde product 'hoofdstadbasilicum' wordt per direct 100% plasticvrij verpakt. Er wordt zowel afgezien van het gebruik van de trechtervormige plastic zak (sleeve), alsook van de plastic pot. De hoofdstadbasilicum wordt in plaats daarvan uitsluitend in recyclingpapier verpakt.

De klant kan de papieren zak langs de opgedrukte kniplijn afsnijden en de papieren zak wordt zo een vervanger van de plastic pot. Door het vervangen van de plastic zakken wordt er jaarlijks circa 2,1 ton plastic bespaard.

Daarnaast wordt er door het wegvallen van de plastic pot ook nog eens jaarlijks circa 5,1 ton plastic bespaard. De innovatie heeft een pilotfunctie: als de nieuwe verpakkingsmethode goed door de klanten wordt ontvangen en de nieuwe verpakking zich in de praktijk bewijst, kan men erop rekenen dat het recyclingpapier ook bij andere kruidenpotten en in heel Duitsland gebruikt gaat worden.


Kruiden in een duurzame papieren verpakking / Foto: Rewe

Al in 2017 hebben REWE en ECF Farmsystems nieuwe verpakkingswijzen voor de transportverpakking getest. Door af te zien van het gebruik van plastic irrigatieschaaltjes bij de hoofdstadbasilicum werd er jaarlijks zes ton plastic afval bespaard. Baserend op deze ervaringen zag REWE ook bij andere, in heel Duitsland verkrijgbare, producten af van het gebruik van transport-irrigatieschaaltjes en bespaart zo alleen al bij kruidenpotten 90 ton plastic per jaar.

Baarzenkweek en kruidenteelt onder één dak
Sinds begin 2017 zetten REWE en het Berlijnse start-upbedrijf ECF Farmsystems zich in voor een uniforme en milieuvriendelijke methode bij de teelt van baarzen en basilicum: aquaponic. De kweek van baarzen midden in Berlijn wordt gecombineerd met de teelt van kruiden - want deze worden door het voedingsstofrijke water uit de vissenkweek optimaal bemest. Van het visvoer en de plantenbemesting tot aan de basilicum en baarzen in de supermarkt bestaat er een naadloze teeltkringloop in het hart van de hoofdstad. Tegelijkertijd verkort de lokale teelt transportafstanden en koelketens voor meer duurzaamheid en versheid.

De hoofdstadbaarzen en hoofdstadbasilicum zijn in 280 REWE-filialen in Berlijn, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern verkrijgbaar.

Bron: REWE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven