"ik luister naar muziek of podcasts terwijl ik de planten verzorg"

Noors model oogst tomaten in de kas

Door gesloten grenzen en gecancelde vluchten konden seizoenarbeiders niet naar Noorwegen komen, maar werkloze Noren werden de redding voor de op een na grootste tomatenteler van het land.

Een oud-model en een tijdelijk ontslagen medewerker van een kinderdagverblijf behoren tot de werknemers die nu tussen de tomatenplanten werken bij Hanasand Gartneri, het teeltbedrijf van het echtpaar Stig Jakob Hanasand en Monica Lillevik Hanasand in Rennesøy, Zuidwest-Noorwegen.

Stig Jakob Hanasand: “Het was ons niet gelukt zonder de Noorse werknemers, ze hebben er zeker aan bijgedragen dat het seizoen gered is. We hebben alleen maar seizoenarbeiders, voornamelijk uit Oost-Europa, maar meerdere arbeiders die we onder contract hadden, konden hier niet op tijd komen.”

Vorig jaar nog model
Filip Trzos-Oftedal uit Stavanger begon 25 maart bij Hanasand Gartneri. Hij was model voor verschillende grote modeontwerpers in Milaan en Parijs en vorig jaar zomer nog nam hij deel aan een grote campagne van het Italiaanse merk Fendi. De laatste tijd werkte hij bij het tweedehands autobedrijf van zijn familie, maar hij was al op zoek naar iets anders voor de coronacrisis begon.

Oftedal: “De coronacrisis raakte de autobranche hard en er werden mensen tijdelijk ontslagen. Ik had zin om iets met eten te doen, maar ik wist niet precies wat en nieuw werk vinden is nu moeilijk. Toen zag ik op tv dat Hanasand tijdelijk ontslagen spelers van voetbalclub Viking een baan aanbood als tomatenplukker, heb ik hem gebeld en werd ik aangenomen. Als je in de kas staat, herontdek je de waarde van hard werken. Het lijkt misschien saai werk, maar het motiveert. Ik luister naar muziek of podcasts terwijl ik de planten verzorg. Ik wil hier graag blijven zo lang het waardevol voelt.”

Sivert Erland werkte als uitzendkracht bij een kinderdagverblijf in Stavanger toen hij midden maart tijdelijk ontslagen werd: “Het geeft een fijner gevoel om hier te zijn en iedere dag naar je werk te kunnen dan thuis te zitten wachten tot er iemand belt. Ik hou van routine, dat voelt veilig. Ik heb het naar mijn zin hier en het is leuk om te voelen dat je er beter in wordt.”

Positief verrast
Ook al worden de regels langzaam versoepeld, Hanasand Gartneri heeft nog acht seizoenarbeiders in Polen en Oekraïne die het land niet uit kunnen. Hanasand: “Een echtpaar uit Oekraïne kon hierheen komen via Wit-Rusland en Zweden. Toen moesten ze eerst twee weken in quarantaine in Noorwegen. Dat kon toen we een hotelkamer voor ze huurden.”

Van de 50 medewerkers zijn er nu negen Noors. Hanasand: “De meesten zijn student, maar we hebben mensen met veel verschillende achtergronden. Degenen die hier werken, hebben een hele goede instelling. Ik had er eerst een hard hoofd in want niet iedereen is namelijk geschikt om in een kas te werken: het werk is vrij eentonig en je moet de hele dag staan, bovendien betaalt het niet extreem goed.

Maar de Noren werken goed en zijn trouw. In het begin van de crisis moesten we veel aanpassen: nieuwe werknemers moeten alles nog leren en het duurt even voor ze routine hebben. Dat betekent dat de productiviteit daalt. Bovendien moesten we maatregelen nemen om besmetting tegen te gaan, waaronder het anders indelen van de werkdagen, bijvoorbeeld met verdeelde lunchpauzes.”

Bron: vg.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven