Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

90% nauwkeurigheid met nieuwe oogstvoorspellingscode in tomaat

Tholen - "Het nauwkeurig kunnen voorspellen van de oogsttijd en de opbrengst is de heilige graal voor iedere teler. Het biedt duidelijkheid over de beschikbaarheid van producten aan de hele toeleveringsketen van teler tot marketeer tot consument. Het is daarom uitzonderlijk om zes weken lang 90% nauwkeurigheid te krijgen voor onze eerste drie teeltbedrijven," zegt directeur Darryn Keiller.

En inderdaad, na drie jaar onderzoek, ontwikkeling en laboratoriumproeven heeft de oplossing Autogrow's FarmRoad een wereldwijde benchmark gecreëerd voor gewasopbrengstvoorspellingen met een initiële nauwkeurigheid van 90%. 

Te veel en te weinig productie
“Te veel en te weinig productie kan financieel veel invloed hebben op een bedrijf. Te weinig productie leidt tot minder inkomsten en mogelijke boetes van inkopers, zoals supermarktketens en de behoefte om concurrenten uit te kopen om aan contractvereisten te kunnen voldoen.

Te veel productie leidt tot een overschot, dat vervolgens soms op de vrije markt wordt verkocht tegen een lagere prijs dan de marktwaarde. Het is een vervelend en duur ritje in de achtbaan."

Als je naar de cijfers kijkt kan de ROI (return on investment), door de opbrengstvoorspelling van tomaten met 10 procent te verhogen - van 80 naar 90 procent - voor een teler met 30 hectare die 60 kg/m² produceert, oplopen tot 1,3 miljoen dollar, rekent Keiller voor. "Ook kan er op arbeidskosten worden bespaard door handmatige voorspellingen te automatiseren en door middel van een verhoogde efficiëntie van de bedrijfsactiviteiten."

Darryn Keiller, directeur van Autogrow, lanceerde vorig jaar het FarmRoad-platform.

Kastomaten op grote schaal
Het opbrengstvoorspellingsmodel van FarmRoad werd in eerste instantie ontwikkeld voor grote tomatentelers. De biofysieke kennis van gewasvariëteiten werd gecombineerd met gegevens over de gewassen en omgeving, op AI-gebaseerde modellen en apparaten. Het is gebouwd en draait op de AWS-cloud en kan aan elke teler overal ter wereld worden geleverd.

"We hebben niet alleen een gemiddelde nauwkeurigheid van 90%, maar we werken ook samen met drie verschillende telers in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, die gebruik maken van een mix van substraat en grond en drie verschillende cultivars gebruiken: Marnax van Axia Seeds, Maxeza van Enza Zaden en Merlice van De Ruiter Seeds. Hierdoor is onze op AI-gebaseerde voorspelling heel flexibel," zegt Darryn.

90 procent nauwkeurig
Een nauwkeurige opbrengstvoorspelling is afhankelijk van beschikbare gegevens en variabelen zoals het weer, ongedierte en schimmels en managementmethoden. Binnen de sector zijn er bedrijven die helemaal niks voorspellen en aan de andere kant van de lijn zijn er bedrijven met tot 80% nauwkeurigheid tot twee weken van tevoren voor de meer ervaren telers. FarmRoad is 90% nauwkeurig van één tot zes weken van tevoren en streeft naar een nauwkeurigheid van 95% binnen zes maanden.

"Tomaten zijn een van meest lastige planten om voorspellingen op los te laten, maar er is ook een behoorlijke hoeveelheid data beschikbaar dankzij de gewasregistratietechnieken die telers gebruiken. De sleutel tot het doen van voorspellingen is de beschikbaarheid van gegevens. We hebben het geluk om met een aantal fantastische telers samen te werken die meer dan 40 jaar ervaring hebben en hun kennis en data met ons hebben gedeeld," zegt Chief Technology Officer Jonathan Morgan. 

"De eerste stap is het verkrijgen van de data, maar de grootste uitdaging ligt in het omzetten ervan naar een formulier dat werkt. Als je kijkt naar data over de omgeving dan is dit heel bruikbaar voor controlesystemen, maar het is niet eenvoudig om van realtime data over te gaan op een voorspelling hoe planten groeien. Als je daar nog onverwachte variabelen aan toevoegt zoals een teler die halverwege de groeicyclus overstapt van losse tomaten op trostomaten, dan kan je nauwkeurigheidsratio omlaag gaan."

Nu de gewasopbrengstvoorspelling is gerealiseerd, ontwikkelt Autogrow gewasregistratie- en gewasplanningsservices.


Klik hier voor een vergroting 

Gepersonaliseerd opbrengstmodel
De oogstvoorspellingsmodule is een van de services die zijn ontwikkeld om de gewasproductiviteit en winstgevendheid van telers te verhogen. "Met een gepersonaliseerd opbrengstmodel kunnen telers voorspellingen doen en trends signaleren waardoor ze de winstgevendheid kunnen verhogen. Kunstmatige intelligentie en digital farming zijn de toekomst. We kijken ernaar uit om te werken met grootschalige telers die hun eigen data willen gebruiken en daarmee concurrentie- en financiële voordelen willen behalen," besluit Keiller. 

Voor meer informatie:
Farmroad
www.farmroad.io 
info@farmroad.io 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven