20 mei is de feestdag van één van de insecten die het meest bijdragen aan de voedselvoorziening van de wereldbevolking: de bij.
“35% van de teelt wereldwijd hangt af van bestuivers zoals bijen, vogels en vleermuizen. Het gaat om 87 van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld, maar ook om vele planten die dienen als basis voor medicijnen. 75% van de teelt van fruit of zaden die dienen als voedsel voor de mens hangt, althans gedeeltelijk, af van bestuivers”, zo schrijft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Sinds 2018
Om het belang van bijen in dit proces te erkennen, besloot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2018 elke 20 mei Wereld Bijendag te vieren, samenvallend met de geboortedag van de Anton Janša, een Sloveense pionier van de moderne bijenteelt. "Deze jaarlijkse viering moet mensen bewust maken van de essentiële rol die bijen en andere bestuivers spelen voor de gezondheid van de mensen en van de planeet, maar ook van de enorme uitdagingen waarmee ze vandaag de dag worden geconfronteerd."
“Momenteel neemt het aantal bijen en vele andere insecten af. De Wereld Bijendag is een gelegenheid voor iedereen – regeringen, organisaties, het maatschappelijk middenveld en geïnteresseerde burgers – om acties op touw te zetten om de bestuivers en hun leefgebieden te beschermen en uit te breiden, de diversiteit te behouden en imkers en de duurzame ontwikkeling van de sector te ondersteunen. Bijen spelen een belangrijke rol in de natuur, de teelt, de plattelandsontwikkeling, het creëren van banen op het platteland en de voedselzekerheid", benadrukt de organisatie.
Meer weten: kijk hier bij de Verenigde Naties