Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onafhankelijk regelen van licht en temperatuur met nieuw armatuur

Producenten van tuinbouwbelichtingsoplossingen rekenen erop garen te gaan spinnen bij de coronacrisis die het belang van lokaal voedsel telen benadrukt. 

Tungsram uit Boedapest is er zo eentje. Het bedrijf ondersteunt de visie van een wereld met voedselzekerheid. Ze gebruiken hun jarenlange expertise in belichtingstechnologie en hebben een serie armaturen ontwikkeld voor vertical farming, die aan te passen zijn aan individuele behoeftes. “De technische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat de mens op de maan is geland, dat er eerder ondenkbare medische behandelingen mogelijk zijn en dat planten kunnen groeien zonder natuurlijk licht.

De indoor teelt, of specifieker vertical farming, kan van de meest dorre woestijn ter wereld een weelderig teeltgebied maken. Het geheim zit hem in professionele belichtingstechnologieën en de ontwikkeling van belichting die optimale belichtingsomstandigheden creëren voor het gewas.”

Tungsram werd aan het eind van de 19e eeuw opgericht en is een bekende partij in de belichtingssector. De Agritech-afdeling van het bedrijf werd in 2018 in het leven geroepen en steunt op kennis die door tientallen jaren heen is opgedaan over led-oplossingen voor gebruik door telers in de indoor teelt. “Met functionaliteiten zoals de lichtintensiteit en spectrumbeheersing, modulariteit van armaturen waarmee gebruikers de optimale belichting kunnen instellen voor de verschillende fenofases en behandelingen voorafgaand aan het oogsten, stimuleren onze oplossingen het bereiken van de beoogde gewasgroei,” legt het team uit.

Optimale spectrums
De voordelen van het gebruik van ledbelichting ten opzichte van traditionele lampen zijn groot: hoge lichtefficiëntie, vooraf gedefinieerd spectraal lichtrendement, beheersbare lichtintensiteit, verminderd energieverbruik, effectief warmtebeheer, uniforme belichting en duurzaamheid.

“Onze LED Vertical Farm Lightbar-oplossingen zijn ontworpen met het doel om de kwaliteit en kwantiteit van het gewas te stimuleren en het gebruik van hulpbronnen te verminderen. Dit aspect wordt steeds belangrijker tegenwoordig door de schaarsheid van hulpbronnen,” zegt Anita Zelnik, productmanager van Tungsram Agritech.

De belangrijkste overweging voor het ontwikkelen van deze producten was dat gebruikers de belichting en temperatuur onafhankelijk van elkaar moeten kunnen beheren, voegt de manager eraan toe. De belichtingsbalk, die ook beschikbaar is met dimmer, zorgt voor passieve koeling en is uitgerust met een extern stuurprogramma voor een efficiëntere klimaatbeheersing.

“Onze fix-spectrum lichtbalk, het meest kostenefficiënte product in ons assortiment, wordt geproduceerd met een vooraf gedefinieerd vast spectrum dat is aan te passen aan de behoeftes van de klant.”

De experts van Tungsram kunnen adviseren over de optimale spectrums die de verschillende planten nodig hebben. Deze Vertical Farm Lightbar heeft een flexibel, modulair ontwerp. De lengte van de balk is aan te passen en door het extreme lichte gewicht van het apparaat is het eenvoudig te monteren.

Variabele mix met golflengtes
De belichtingsbalk met 4 kanalen, ontwikkeld door de experts van de Agritech-afdeling, is een complexere oplossing voor geavanceerde indoor teeltproductie. Het biedt een variabele mix van golflengtes binnen het bereik van 400-750 nm en beheersbare lichtintensiteit. Deze functionaliteiten bieden betere resultaten in de individuele ontwikkelingsfases van een specifiek gewas, benadrukt Anita Zelnik. “Doordat het systeem extern beheerd kan worden, kunnen telers de groei in real time beheren met behulp van vooraf gedefinieerde programma’s en gepland dimmen, evenals groepen beheren van meerdere systemen.”

Dimmen
De lichtbalk kan volledig worden gedimd, zodat er veelzijdige spectrale varianten mogelijk zijn en een groot bereik van PPF-densiteit. “Dit product biedt telers de mogelijkheid om te experimenteren en de opbrengst te optimaliseren en of de specifieke voedingsstofgehaltes in het gewas te beïnvloeden door de belichtingsinstellingen aan te passen,” zegt Anita Zelnik.

De researchmodule met 6 tot 8 kanalen biedt daarnaast algemene spectrale variaties waarmee de belichtingsinstellingen voor een optimale productie kunnen worden afgesteld. De module wordt voornamelijk gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling en is uitgerust met gekleurde led-chips. "Dit zorgt voor onbeperkte variatiemogelijkheden qua kleur", aldus Zelnik.

De software die door Tungsram wordt ontwikkeld ondersteunt dataverzameling en analyse door onderzoeksinstituten en universiteiten. “Onze collega’s kunnen de variabelen van deze producten aanpassen aan de behoeftes van de klant. Tungsram is buitengewoon flexibel. We kunnen voor elk individueel belichtingsontwerp specifieke lichtbalken produceren,” besluit de productmanager.

Voor meer informatie:
Tungsram
agritech.tungsram.com

Anita Zelnik – Productmanager
anita.zelnik@tungsram.com

Keith Thomas - Commercieel directeur
keith.thomas2@tungsram.com 

Publicatiedatum: