Spaanse gewasbeschermingstechniek weer van straat naar teler terug

De tractoren die Spaanse dorpen en steden desinfecteren tegen het coronavirus verdwijnen stilaan uit het straatbeeld. Ook in de Valenciaanse gemeenschap rijden er nu minder tractoren met ontsmettingsmiddel door de straten, nu het gewest, net zoals enkele andere regio’s vorige week, fase 1 betreedt van het afbouwplan voor de lockdownmaatregelen.

De telersvereniging AVA-ASAJA raamt het cijfer van de hulpvaardige telers op een duizendtal. Geheel vrijwillig werkten ze mee aan de ontsmetting van de straten in zo’n honderd dorpen en steden in het Valenciaanse gewest om ze virusvrij te houden.

Solidariteit
Het initiatief was een samenwerking tussen vele actoren. De coördinatie was in handen van de afzonderlijke gemeenten, maar die kregen steun van lokale teelt- en irrigatieraden, de telersvereniging AVA-ASAJA en andere professionele organisaties en coöperaties. De telersvereniging ASAJA heeft trouwens haar medewerking verleend of het initiatief op touw gezet in meerdere Spaanse autonome gemeenschappen.

“De telers tonen zich van hun meest solidaire kant in deze noodsituatie. Naast hun onverdroten inspanningen om de voedselvoorziening te waarborgen, hebben ze geen moment geaarzeld om een handje toe steken om de verspreiding van het virus tegen te gaan of gratis groenten en fruit te schenken aan organisaties die steun bieden aan de meest kwetsbare families.

Zo zijn de tractoren die net voor de crisis nog deelnamen aan de demonstraties tegen de lage telersprijzen plotsklaps ingezet om een dienst te bewijzen aan de samenleving. Hopelijk leidt dit altruïstisch engagement ook tot maatschappelijke erkenning en wie weet fatsoenlijke prijzen”, zegt Cristóbal Aguado, de voorzitter van AVA-ASAJA.

Overlast
In veel dorpen rijden de tractoren niet meer uit om geen overlast te bezorgen aan de mensen die weer vrij mogen wandelen en sporten. In veel gevallen doen die gemeenten nu een beroep op de eigen gemeentelijke diensten of particuliere bedrijven die gerichter op welbepaalde plaatsen ontsmetten. In de dorpen waar het gemeentebestuur wel nog de hulp inroept van de telers om de straten te desinfecteren, rijden de tractoren pas na 23 uur uit.

“De waardering van de burgers is groot. Nu we het virus meer onder controle hebben, de mensen weer op straat mogen en er volop werk is op de velden en in de boomgaarden, lijkt het ons logisch dat de telers zich weer concentreren op hun arbeid. We beschikken over de juiste machines, over de persoonlijke beschermingsmiddelen en over de nodige kennis om al onze taken veilig uit te voeren. Iedereen mag weten dat we er klaar voor zijn!”, zo besluit Aguado.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven