Tuinders: kansen voor verduurzaming in chemie, verpakkingen en energie

De belangrijkste drie aandachtsgebieden voor verduurzaming in de tuinbouw zijn volgens ondernemers in de sector gelegen in chemie, verpakkingen en energie. Meer dan 60% van de respondenten noemde deze thema’s blijkt uit onderzoek van Rabobank onder 227 ondernemers in de sierteelt en groenten- en fruitketen.

Sectoranalisten van de bank legden aan de tuinders voor welke aspecten met betrekking tot mens en milieu zij als belangrijkste uitdagingen zien in de komende jaren. Vijf aspecten worden door meer dan de helft van alle respondenten genoemd: chemie, verpakkingen, energie, water en verlies/verspilling. Opvallend verschil is dat ondernemers in groenten en fruit veel vaker de thematiek watergebruik noemen (bijna 70%) waar dat aspect in de sierteelt bijna niet genoemd wordt. In iets mindere mate geldt dit verschil voor verlies/verspilling: 60% (groente en fruit) en 35% (sierteelt). In de sierteelt wordt meer nadruk gelegd op gebruik van chemicaliën (90%) en bodemgezondheid (45%).

Welke oplossingen zijn er?
“Telers kunnen door hun teeltwijze, en door afstemming in de keten veel doen om gebruik van chemie, energie, water, verspilling en verpakkingsmateriaal te verminderen,” stelt Cindy van Rijswick, analist Groente en Fruit bij Rabobank. “Oplossingen en innovaties uit de biologie en technologie helpen daarbij. Er zijn nu al opties voorhanden in verbeterd uitgangsmateriaal, biologische gewasbescherming en bemesting en hernieuwbare energiebronnen zoals geothermie en restwarmte.”

Rabobank is betrokken bij diverse projecten waarbij CO2-voetafdruk-tools ontwikkeld worden, vertelt Rabobanks sectorspecialist tuinbouw Arne Bac, bijvoorbeeld voor de hardfruitsector. “Zo’n tool gaf Kwekerij Reijm uit Nieuwerkerk inzichten om hun uitgangsmateriaal voor de teelt van kamerplanten niet meer per vliegtuig, maar per schip uit Zuid-Amerika naar Nederland te vervoeren. Het had niet alleen een forse verlaging van de CO2-uitstoot als gevolg, maar ook als bijkomend voordeel een verkorting van de teeltduur in Nederland.”

Ook een factor is het feit dat de wereldwijde markt voor groene financieringen in minder dan vijf jaar is vertienvoudigd. Door te investeren in ‘groene’ projecten, en duurzaamheidscriteria mee te laten wegen bij het verstrekken van financieringen, spelen banken een belangrijke rol bij verduurzaming. Rabobank heeft duurzaamheid onderdeel gemaakt van het kredietbeleid omdat dit belangrijk is voor het bestaansrecht van bedrijven op de lange termijn.

Duurzame keuzes stimuleren
Om bedrijven hierop te toetsen, maakt de bank gebruik van de duurzaamheidsmatrix. Voor iedere land- en tuinbouwsector is een sectorspecifiek model ontwikkeld. De matrix stimuleert klanten om duurzame keuzes te maken. Klanten in de ‘slechtst scorende categorieën’ kunnen geen aanvullend krediet meer krijgen voor spronginvesteringen, tenzij de investering leidt tot een betere duurzaamheidscategorie. De eisen in de duurzaamheidsmatrix veranderen mee met het voortschrijdend inzicht in de sector en de maatschappij. Hierdoor zijn we in staat met onze klant op maat gesprekken te voeren over de eisen van nu en de toekomst.

Lees de hele publicatie bij Rabobank


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven