Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister Crevits is er nog niet gerust op

"Het is niet omdat de grenzen weer open zijn voor seizoenarbeiders maar dat ze er ook zullen zijn"

Het was woensdag weer een vermakelijk debat in het Vlaamse parlement. 'Eieren in verschillende mandjes leggen', een collega die 'levende reclame is' voor 'de inmiddels wereldberoemde website helpdeoogst.be, de mooiste gezegdes en beschrijvingen kwamen voorbij, maar ondertussen is men er nog niet gerust op of er straks, als het nog drukker wordt in de teelt, genoeg handjes zijn.

Wat als straks tijdelijk werklozen weer aan het werk gaan? Nu zouden zij ingezet kunnen worden in de teelt in Vlaanderen, maar dat kan niet meer als het aanbod werklozen weer kleiner wordt.

In het Vlaamse parlement wilde parlementariĆ«r Ongena op die vraag, en nog tal van andere vragen, antwoord hebben van minister Crevits. Die antwoorden kwamen er ook, zij het dat Crevits ook niet alles wist. 

Arbeidsplatform blijft nodig
Voordat Crevits over ging tot het geven van antwoorden, liet zij zich eerst ontvallen: "Collega Ongena, u bent levende reclame om nu en dan eens een zitting over Werk, Economie en Landbouw samen te organiseren, want deze vraag zou in die beide commissies aan bod kunnen komen." 

Door de vragen van Ongena kon Crevits nog eens wijzen op www.helpdeoogst.be, de volgens Crevits inmiddels 'wereldberoemde website' die 'nog lang een valabel middel zal blijven om mensen die aan de slag willen en die een bijdrage aan onze voedselvoorziening willen leveren, in contact te brengen met onze land- en tuinbouwers. Ze zoeken nog altijd heel fors naar helpende handen.'

Nog geen kwart in het land
58.000 seizoensarbeiders op jaarbasis zouden er nodig zijn in Vlaanderen, maar eigenlijk zijn er momenteel maar 11.000 beschikbaar. "Het zal er dus echt op aankomen onze eieren in verschillende mandjes te leggen", aldus Ongena die daarbij toch vooral naar invliegen van buitenlandse seizoensarbeiders kijkt. Belangrijk is het volgens hem om te benadrukken dat het veilig is om te komen. 

Dat wordt onderschreven, maar ook dan is het echter nog niet zo eenvoudig, gaf Crevits aan in het debat dat hier terug is te zien en te lezen