Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inspectie SZW start onderzoek naar arbeidsbemiddelingsplatforms

Met enige regelmaat duiken er berichten over arbeidsmisstanden in de Nederlandse land- en tuinbouw. Daar komt dan ook altijd de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de hoek kijken, zo blijkt uit het jaarverslag van de inspectie over 2019. In de glastuinbouw behaalde de Inspectie een handhavingspercentage van 53%, waarbij vooral naar blootstelling aan gevaarlijke stoffen en schimmige arbeidsconstructies wordt gelet.

Vaker flexibele contractvormen
Die arbeidsconstructies maken vooral uitzendkrachten een kwetsbare groep volgens de Inspectie. Het percentage werknemers in een kwetsbare arbeidsmarktpositie in de land- en tuinbouw daalde, op basis van cijfers die worden aangehaald voor 2015-2017, van 26 procent in 2015 naar 21 procent in 2017. Hierbij merkt de Inspectie op dat 'door het gebruik van uitzendkrachten en andere flexibele contractvormen' dit percentage 'waarschijnlijk een onderschatting is'.

Onderzoek naar 'platforms'
In het kader van 'constructies' is de Inspectie in 2019 een kleinschalig onderzoek gestart naar platforms waarin bemiddeld wordt in betaalde vormen van arbeid. Tien meldingen kwamen er bij de Inspectie binnen in 2019, waardoor o.a. de land- en tuinbouw en uitzendbureaus zijn gecontroleerd. 

Sierteeltcase uitgelicht bij gevaarlijk middelengebruik 
Een ander aandachtspunt blijven gevaarlijke stoffen. Zo wordt in het jaarverslag sierteeltcase aangehaald, waarbij onveilig gebruik van bestrijdingsmiddelen werd geconstateerd bij een teler van hortensia's en potchrysanten. Samen met de NVWA werd een controle uitgevoerd, waarbij bleek dat o.a. beschermende middelen voor het personeel niet aanwezig of niet in orde waren. Het bedrijf staat onder toezicht en moet orde op zaken stellen. 

'Forse inzet'
In zijn algemeenheid spreekt de Inspectie van 'forse inzet' op bestrijding van oneerlijk werk en arbeidsuitbuiting. De controle op het veilig werken met gevaarlijke stoffen heeft verder positieve resultaten opgeleverd en er is vooruitgang geboekt met het voorkomen van onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden, aldus het persbericht bij de publicatie van het jaarverslag.

Publicatiedatum: