Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
3 vragen aan auberginekweker Tom de Jong

"Inmiddels zitten we al 3 weken ruim boven de 2 kg per vierkante meter"

Auberginekwekerij De Jong teelt aubergines in Dinteloord. Sinds 3 jaar staat daar verdeeld over 2 kassen Tracey RZ (totaal 11,5 ha). Tom de Jong plantte op 5 en 12 december en hanteert een dichtheid van 4,5 stengels/m².

Hoe verloopt de teelt?
“Het gaat goed. De zon ging schijnen en is daar niet meer mee opgehouden. Door al dat licht bereikten we vroeger de topproducties. Inmiddels zitten we al 3 weken ruim boven de 2kg/m². In het begin zagen we door die snelle uitgroei en lagere plantbelasting wel wat kromgroeiers. Nu de plantbalans weer hersteld is, zijn de vruchten weer even recht en mooi als normaal.”

Doen jullie zaken anders dan voorgaande jaren?
“Ja, we oogsten wat frequenter. Doordat we nu ook de zaterdag meenemen, lukt het om precies 2 keer per week rond te gaan. Daardoor blijft de plantbelasting beter op orde en houden we de snelheid in het gewas. Dat werkt goed. Met deze instraling kun je gerust op tempo telen. Zo laten we ’s middags de temperatuur lekker naar de 30°C stijgen.”

Hoe ziet jullie sortering eruit?
“Op dit moment oogsten we ongeveer 55% vruchten van 300 gram. Ruim de helft. Dan hebben we nog 25% vruchten van 400 gram en tussen de 15 à 20% kwartjes (250 gram). Met die sortering zijn we heel tevreden. Ook mooi: met Tracey is het percentage klasse II afgenomen. De kwaliteit is gewoon heel goed. Zeker de houdbaarheid van dit ras valt positief op.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: