"op termijn potentieel alternatief voor omgekeerde osmose"

Glastuinbouw kijkt verder dan minimale kwaliteitsbodem gezuiverd afvalwater voor irrigatie

Tholen - Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met irrigatie met gezuiverd afvalwater. Daarover zijn kwaliteitseisen opgesteld en daarover zijn de Europarlementariërs het definitief eens geworden.

"Die kwaliteitseisen vormen een minimale kwaliteitsbodem en een gelijk speelveld, maar mocht de glastuinbouw er gebruik van gaan maken, dan zal de kwaliteit van het water nog stukken beter moeten zijn", aldus Guus Meis, Beleidsspecialist Water & Omgeving bij Glastuinbouw Nederland die mits aan een aantal extra voorwaarden wordt voldaan wel kansen ziet.

Bottleneck
Gezuiverd afvalwater wordt momenteel nog niet grootschalig in de glastuinbouw toegepast, maar met steeds langere droge periodes is het wel een optie waarnaar gekeken wordt. "Nu speelt het vooral in de open teelten", weet Guus, "maar sinds 2011 wordt, o.a. met een pilot bij de afvalwaterzuivering in de Harnaschpolder, wel gekeken naar glastuinbouwtoepassing."

De bottleneck daarbij is vooral dat er leidingwerk nodig is, omdat het water niet zomaar in oppervlaktewater kan worden toegevoegd en elders weer opgepompt. "Dan zou de kwaliteit van het water weer teveel dalen."

Alternatief voor omgekeerde osmose
Toch verwacht Guus wel dat op er termijn, ook voor de collectieve afvalwaterzuivering Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland, gezuiverd afvalwater in de glastuinbouw kan worden gebruikt. "Wel is het dan, naast leidingwerk, nodig om de periode van waterproductie zo lang mogelijk te maken. Dat kan door goedkope opslag van de winterproductie, maar ook door andere watervragers te betrekken.

In de glastuinbouw zit de vraag vooral 's zomers, aangezien de bassins 's winters vollopen met regenwater. Door ook andere watervragers te betrekken, kan de kuubsprijs van het water omlaag en dan is het, zeker met de steeds drogere zomers waar zelfs het grootste bassin niet tegenop kan, interessant als vervanger van omgekeerde osmose bijvoorbeeld."

Voedselveiligheid
Dan nog even terug naar het definitieve besluit gisteren. Vanuit Nederland maakte o.a. Europarlementariër Jan Huitema van de VVD zich er hard voor en bezocht in 2018 al telers en afvalwaterzuiveringen. Het voorstel werd eind vorig jaar al goedgekeurd door de EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement, maar na de goedkeuring van gisteren volgt ook daadwerkelijke implementatie. 

“In Nederland stellen wij al heel hoge eisen aan het water dat gebruikt wordt om te irrigeren. Die kwaliteitseisen moeten overal in Europa gelijk zijn. Dat is zowel belangrijk voor voedselveiligheid en volksgezondheid, als voor onze concurrentiepositie in Europa: groenten en fruit uit andere EU-landen liggen immers ook bij ons in de supermarkt.” 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven