Slim netwerk van drones waardevol voor glastuinbouw in de maak

De NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) heeft een Smart Industry-subsidie van 600.000 euro toegekend aan een team van professoren van de Rijksuniversiteit Groningen. Het team gaat onderzoek doen naar het ontwikkelen van symbiotische netwerken van collaborative agents (drones) als oplossing voor logistiek en land- en tuinbouw, waaronder dus ook de glastuinbouw.

Industriële omgevingen zoals tuinbouw en logistiek staan voor uitdagingen als het gaat om autonome technische oplossingen. De enorme schaal van de kasproductie maakt oogstvoorspelling, ongediertebestrijding en het bewaken van de fotosynthetische efficiëntie moeilijk, kostbaar en gevaarlijk.


Samenwerkingsnetwerk van kleine autonome drones
Bron: Rijksuniversiteit Groningen 

Volledig geautomatiseerd systeem
Het zogenoemde SMART-AGENTS-project, geleid door Dr. Bunte, zal een robuust, volledig geautomatiseerd systeem ontwikkelen dat gebruik maakt van een samenwerkingsnetwerk van kleine autonome drones. De onderzoekers richten zich op de ontwikkeling van nieuwe biomimetische zelfaangedreven microsensoren en de integratie van meerdere sensoren voor robuuste navigatie en besturing in dynamische omgevingen. Daarnaast werken zij aan realtime 5G-communicatie en edge computing om schaalbaarheid te bieden en integratie van meerdere agenten mogelijk te maken.

Zelfs als het donker en wazig is
Het SMART-AGENTS-platform maakt de integratie van meerdere sensoren mogelijk, waaronder sensor arrays voor micro-elektromechanische systemen (MEMS), camera's, draadloze handtekeningen en metingen van magnetische velden. 3D-stroomgebaseerde beelden van de omgeving maken de controle van de samenwerkende agenten mogelijk, zelfs in donkere en wazige omstandigheden.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven