Darryn Keiller, Autogrow:

"Hoeveel bedrijven écht AI gebruiken? Zes misschien wereldwijd"

Autogrow, een Nieuw-Zeelands AgTech-bedrijf, is gespecialiseerd in het onderzoek naar en de ontwikkeling van digitale teeltoplossingen. Darryn Keiller, CEO, zegt dat er de komende vijf jaar grote veranderingen komen in de manier waarop de sector momenteel werkt.

"De tuinbouw werkt al heel lang op een bepaalde manier", aldus Keiller, "maar het tijdperk van data, kunstmatige intelligentie (AI) en software-gebaseerde systemen is ook aangebroken. Dat is een grote verschuiving voor telers en iets waar de hele sector zich aan zal moeten aanpassen.

Wij hebben ook een generatiewisseling gezien waarbij een aantal jongere telers de markt betreden. Zij zijn op zoek naar digitale oplossingen, omdat ze dat als consument gewend zijn. Dat omvat toegang op afstand, mobiele apps en digitale platforms die helpen bij het beheer van grote hoeveelheden gegevens. Wij zijn, ongeacht de leeftijd, geïnteresseerd in die early adopters en mensen die openstaan voor nieuwe technologie."

Maar zes
"Kijk', vervolgt Keiller, "telers die bereid zijn om samen te werken met een innovatiebedrijf, zijn ook de eersten die profijt hebben van deze oplossingen. Het is wel zo, dat het gebruik van de opkomende technologie zich nog in een vroeg stadium bevindt, met name remote sensing en cloud-gebaseerde software in zowel de binnen- als de buitenteelt.

Er is een hype geweest rond de technologie, maar de daadwerkelijke invoering in de sector is nog steeds klein. Er zijn al start-ups gekomen en gegaan en er zijn nieuwe bijgekomen. Velen zijn geïntrigeerd door de enorme omvang van de sector. Maar in onze branche zijn er eigenlijk maar zes bedrijven in de wereld die zich specifiek richten op innovatieve technologie om de productiviteit van het teeltbedrijf te verbeteren."

Geld verdienen
Autogrow richt zich specifiek op de gecontroleerde teelt, met name de kas, tunnel en/of vertical farming. Terwijl de buitenteelt veel technologie heeft, genereren gecontroleerde omgevingen nog meer gegevens ten behoeve van de telers. "We kunnen zo veel meer controle uitoefenen over de manier waarop het gewas wordt beheerd dan je in de open lucht kunt doen," zegt Keiller.

"Het is een zeer datadichte omgeving, dus het remote sensing gedeelte is waar je moet beginnen omdat het al die informatie verzamelt: over het klimaat, over de fysiologische toestand van de plant, welke mate ondergaat het fotosynthese en ander gedrag. Het doel is om de opbrengst te optimaliseren, evenals de kwaliteit van het product en de oogst, zodat de teler het meeste geld kan verdienen."

Drie-eenheid 
Keiller waarschuwt dat veel van de oplossingen die er zijn niet noodzakelijkerwijs AI zijn, maar dat het meer een label is dat wordt toegepast zonder de datawetenschappelijke middelen en expertise. "Wat sommigen AI noemen, kan in feite het gebruik van een spreadsheet en een rekenmachine zijn. Vanuit onze ervaring kun je de bedrijven die daadwerkelijk oplossingen ontwikkelen met behulp van kunstmatige intelligentie of machinale leerprotocollen op één hand tellen."

"Wij hanteren drie disciplines: gewaswetenschappen (genetica en fysiologie), kunstmatige intelligentie (datawetenschap en machine learning) en we hebben een sterk technologisch team om de systemen op te bouwen en te leveren. Je hebt deze drie dingen nodig om in de tuinbouw te kunnen werken. Het is onmogelijk om oplossingen te ontwikkelen zonder samen te werken met de teler. De teeltbedrijven zijn erg verschillend en de manier waarop telers werken kan ook verschillend zijn, je moet het samen met hen doen."

High density sensor
Autogrow is altijd op zoek naar mogelijkheden om aanvullende oplossingen te benutten. "We werken nauw samen met Amazon Web Services (AWS) die goed werk levert bij het ontwikkelen van AI-oplossingen die we vervolgens toepassen in de tuinbouw. We vertrouwen ook op AWS-beveiligingsprotocollen en -standaarden om de gegevens van onze klanten te beschermen."

Autogrow heeft zojuist Folium gelanceerd, een van de eerste high-density sensor netwerken in de sector, na twee jaar van ontwikkeling. Keiller zegt dat meer sensorgegevens een ander opkomend aspect van de technologie is dat een grote impact zal hebben. Terwijl de ontwikkeling van software in de hele sector naar verwachting ook zal verbeteren.

"De komende vijf jaar zullen spannend zijn op het gebied de gecontroleerde teelt voor zowel vernieuwers als telers," aldus Keiller. "Degenen die zich vroegtijdig inzetten en nieuwe technologie toepassen, zullen de voordelen op de lange termijn zien, omdat ze in staat zullen zijn om de gevolgen te weerstaan, of het nu gaat om natuurrampen, voortdurende tekorten aan arbeidskrachten of andere crises."

Voor meer informatie:
Darryn Keiller
Autogrow
+64 9 415 2380
sales@autogrow.com
www.autogrow.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven