Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Suzuki-fruitvliegen monitoren en wegvangen met langwerkende lokval

Tholen - Telers schrikken vaak hoe snel de suzuki-fruitvlieg weer tevoorschijn komt, zowel in binnen- als buitenteelten. Niet pas bij de oogst, maar juist hoe eerder hoe beter, is het credo bij de bestrijding van het 'agressieve neefje van de gewone fruitvlieg' dat sinds 2012 in Nederland is opgedoken.

Een speciale lokval met een volledig biologisch lokmiddel, succesvol in Zuid-Europa, is sinds vorig jaar ook op de markt in Nederland en maakt monitoring en wegvangen makkelijk. "Een werkingsduur van vier tot zes maanden maakt dat de teler na installatie er vrijwel geen omkijken meer naar heeft", aldus Eric Kerklaan van HortiPro, dat de Suzuki Trap MaxCaptures, verkoopt. De lokval staat op de skal-lijst en kan zowel in conventionele als biologische teelten ingezet worden.

Vraatschade
Het grote verschil tussen Suzuki-fruitvliegen en gewone fruitvliegen is dat de laatsten hun eitjes leggen op (over)rijp fruit, terwijl de vrouwtjes bij de suzuki-fruitvlieg in staat zijn om dankzij hun zaagvormige legboor hun eieren in nog rijpende, onbeschadigde vruchten te leggen, legt Eric uit. "Ze doen dit net onder de schil van de vruchten. Nadat de eieren zijn gelegd, steken er twee luchtpijpjes per ei door de schil naar buiten. Deze zijn alleen met een loep waar te nemen."

Eenmaal uitgekomen veroorzaakt de suzuki-fruitvlieg, Drosophila suzukii, veel schade want het fruit wordt aangevreten. 

Internationaal al jaren succesvol
Voordat de val op de markt was in Nederland, waren telers aangewezen op chemische bestrijding, allerlei creatieve zelfgeknutselde lokvallen of biologische middelen die echter een veel kortere werkingsduur hebben en daarmee dus veel meer arbeid vergen, vertelt Eric. "Vorig jaar zijn we de Trap op kleine schaal gaan uitrollen met goede resultaten en een opschaling dit jaar tot gevolg. Het is ook gewoon een hele goede oplossing voor het probleem, waarvoor de lokval in Spanje, Zuid-Afrika en Noord-Amerika allang werd ingezet en zich daar ruimschoots heeft bewezen."

Wees op tijd
Maar hoe werkt de val dan precies? "De val, een fles met 200-600 milliliter vloeistof (afhankelijk van het vloeistofreservoir), heeft als hoofdbestandsdeel een peptide. De val geeft een voortdurende vluchtige stof af die de suzuki-fruitvlieg lokt, waarna de vlieg de val in vliegt, er niet meer uit kan en uiteindelijk verdrinkt."

Inzetten van de val kan niet vroeg genoeg, adviseert Eric, die ziet dat telers vaak te lang wachten met inzetten. "Vooral in het zachtfruit, binnen en buiten, wordt de val veel te laat ingezet. Zodra het een graad of 12 Celsius wordt of de vruchten beginnen te rijpen, wordt de vlieg actief, dus inzet vanaf april is sowieso aan te raden."

Kant-en-klaar
Het enige wat de teler daarbij eigenlijk hoeft te doen, is de kant-en-klare Trap op te hangen op strategische plekken en het neklabel boven het etiket te verwijderen. Dan komen er 4 gaten van elk 8 millimeter tevoorschijn.

De val moet op dezelfde hoogte als het gewas hangen en ten minste 25 cm boven de grond. Maar wat zijn strategische plekken? "In de kas is dat bij de deuren, het middenpad en langs de gevels", legt Eric uit. "In de buitensituatie is dit langs de randen van het perceel en op sorteerplekken aangezien de suzuki-fruitvlieg daar als eerste wordt waargenomen."

Wanneer de infectiedruk toeneemt tijdens het teeltseizoen, moeten er vallen over het hele perceel gehangen worden om de fruitvliegen weg te vangen. De dichtheid van de vallen hangt af van de plaagdruk.

Tot slot is het nog goed om te vermelden dat een gesloten verpakking twee jaar houdbaar is en een aangebroken verpakking één jaar. "Navullen is mogelijk", besluit Eric, "maar door de lange werkingsduur van vier tot zes maanden is dat lang niet zo vaak nodig als het vervangen van andere middeltjes die op de markt zijn met een veel kortere werkingsduur."

Voor meer informatie:
Hortipro
www.hortipro.net
info@hortipro.com

Eric Kerklaan
eric@hortipro.com