Emissieloos filteren 'kinderspel' met nieuwe trommelfilter

Emissieloos filteren van waterstromen met een zeer zware vuillast in het water was tot voor kort een lastige opgaaf. Na de marktintroductie van het eerste doekfilter in 2016 presenteert ECOfilter dit voorjaar haar nieuwste ontwikkeling: de Trumma, waarmee emissieloos filteren een upgrade krijgt volgens de ontwikkelaars.


De Trumma

De Trumma is een gepatenteerd trommelfilter, ontwikkeld en geproduceerd voor toepassingen in de glastuinbouw en afvalwaterzuivering. Deze trommelfilter is ontworpen om water met zeer zware vuillast te filteren en daarbij de waterkwaliteit van het gefilterde water te garanderen. “Afvalwater afkomstig van fustwassers, potgrondverwerking, exportspoelen, teelten met zeer veel zand/potgrond en water met veel vaste organische vervuiling is voor de Trumma kinderspel”, zegt Cees de Haan van ECOfilter.

Uniek ontwerp
Het Trumma trommelfilter bestaat uit een roterende trommel waarin een filterdoek zit die tot 40 micron kan filteren. Het vuil wordt op een gravitaire wijze (door de zwaartekracht) uit de trommel en in een afvalbak gedraaid. De Trumma werkt geheel zonder verbruiksartikelen, is extreem makkelijk in gebruik en eenvoudig te onderhouden.

Het unieke van het ontwerp van de Trumma is volgens Cees dat al het gefilterde vuil er in zijn geheel uitkomt. Er wordt dus niets vergruist of tot fijne deeltjes vermalen. Net zoals bij de doekfilters wordt ook bij de Trumma die ‘rotte tomaat’ in zijn geheel gefilterd, om zo virusverspreiding helpen te voorkomen.

Leverbare modellen
De Trumma is leverbaar in 4 modellen met verschillende capaciteiten:

  • Trumma I met capaciteit tot 5 m³/h
  • Trumma II met capaciteit tot 20 m³/h
  • Trumma III met capaciteit tot 40 m³/h
  • Trumma IV met capaciteit tot 100 m³/h

Prijzen variëren van € 11.500 tot maximaal € 23.000. "Met deze aanvulling hebben wij een breed pakket in filtratie-oplossingen voor alle soorten waterstromen die in de glastuinbouw voorkomen", aldus Cees.

Waterkwaliteit steeds belangrijker
Cees ziet dat de aandacht voor betere waterkwaliteit toeneemt. "In de afgelopen 2 jaar zijn veel tuinbouwbedrijven meer gaan recirculeren en minder water gaan verversen in hun watersysteem. In combinatie met de warmere zomers nemen teeltproblemen door slechte waterkwaliteit toe.

Maar telers die parallel aan de invoering van BZG gecertificeerde systemen meer aandacht aan hun watersysteem zijn gaan besteden, zien dit direct terugbetaald in een sterkere teelt en forse reducering in verbruik van chemische middelen zoals waterstofperoxide (H2O2).”

Filtertechnieken die onvoldoende functioneren laten vuil door, reduceren de effectiviteit van ontsmetters en zorgen voor toename in gebruik van onder andere H2O2 om leidingen schoon te houden. De ontstane ophopingen van organische vervuiling die na verloop van tijd ontstaan in het watersysteem, reduceert het opgeloste zuurstofniveau in het water. “Dit wil een teler op warme dagen absoluut niet meemaken. Dus een goede filtratie draagt direct bij aan de gezondheid van de teelt”, aldus Cees.

Voor meer informatie:
ECOfilter
www.ecofilter.eu 
info@ecofilter.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven