Geautomatiseerde oogst en transport in nieuwe Japanse kas

Dit jaar is AgriD begonnen met het verschepen van de cherrytomaten die worden geteeld in de nieuw gebouwde kas in de Japanse stad Inabe. De 4,2 hectare grote kas is één van de grootste in Japan. De hoge mate van automatisering wordt getoond in een nieuwe video: geautomatiseerde oogst en geautomatiseerd oogsttransport.

De Japanse land- en tuinbouw kampt met ernstige arbeidstekorten als gevolg van het afnemende aantal en de vergrijzing van telers. Slimme teelt op basis van robottechnologie en ICT heeft het potentieel om de telers te helpen de arbeid die is verloren gegaan te compenseren en tegelijkertijd een hoogwaardige productie te realiseren.

Investeerder
Asai Nursery is een Japanse tomatenteler. De in 2018 aangekondigde AgriD joint venture met Denso, waar Asai Nursery voor 51% eigenaar van is, heeft geresulteerd in een 4,2 hectare grote kas die eerder dit jaar is geopend.

"We combineren Asai Nursery's glastuinbouw en selectieve kweektechnieken met onze technologie voor industrialisatie, zoals milieubeheersing en automatisering en passen die mogelijkheden toe op grootschalige tomatenteelt in de kas", aldus het team van Denso. "Ons doel is om teeltbedrijven beter en winstgevender te maken."

Mocht u nu denken: huh, Denso, bekende naam, maar hoe zit dat? Dan is de kans groot dat het artikel over de investering en het verkrijgen van een minderheidsaandeel door het Japanse autotechnologiebedrijf in kassenbouwer Certhon, bekend gemaakt op 1 april, in gedachten zit. 

24-uursteelt 
Het team van AgriD zegt dat ze het hele jaar door, ongeacht het klimaat en het seizoen, stabiel groenten zullen telen door de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kassen te regelen. Het bedrijf zal ook het transport van oogst en gewassen, en nachtelijk oogsten, automatiseren. "Door middel van deze activiteiten zullen we de menselijke werklast verminderen en tegelijkertijd 24-uurs teeltactiviteiten mogelijk maken en een optimale samenwerking tussen mens en machine in de teelt tot stand brengen", zeggen ze. "We zullen de volgende generatie glastuinbouw met een hoge productiviteit ontwikkelen en ons inzetten voor de land- en tuinbouwbranche in de wereld".

Cloud
Het zijn nogal ambitieuze plannen en in een nieuwe video laten de Japanners ook zien hoe ze dit doen. Een van de belangrijkste kenmerken van de kas is het slimme systeem dat samenwerking tussen mens en machine mogelijk maakt. "We gebruiken de cloud om ploegendiensten, taken en uren van medewerkers te beheren om de werkzaamheden te visualiseren tot en met het oogsten en verschepen van de tomaten, en om overmatig werk, afval en variabiliteit te verminderen", zeggen ze. "Gebaseerd op de expertise van industriële technologie zoals Kaizen, wordt er mankracht bespaard, ook al is de hoeveelheid geoogste en verscheepte gewassen gegroeid."

Dan is er nog de automatische oogstrobot FARO die is ontwikkeld door Denso voor Asai Nursey om het oogsten te automatiseren en de menselijke werklast te verminderen. Verdere automatisering wordt bereikt met het gewastransportsysteem, waarbij automatisch hoeveelheden tomaten tot 160 kg worden getransporteerd om de transportroute te optimaliseren en de tijd van oogst tot verzending te verkorten.

Voor meer informatie:
Denso
www.denso.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven