Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Galmug Aphidoletes aphidimyza is volop aan het strijden

Aphidoletes aphidimyza is een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen bladluis in vele soorten gewassen. Aangezien die strijd momenteel in volle gang is, vond Biobest dit reden genoeg deze sluipmoordenaar eens onder de loep te nemen.

Voor biologische glasgroentetelers is de galmug Aphidoletes-System al jaren de ruggengraat van hun luisprogramma. Als men één bestrijder zou moeten kiezen waar ze niet zonder zouden willen, dan kiest het leeuwendeel van die telers volmondig voor Aphidoletes-System.


Galmug Aphidoletes aphidimyza 

Op zoek naar bladluishaarden
De volwassen Aphidoletes vrouwtjes zijn rond de schemering en ‘s nachts actief. Na de paring, die plaats vindt in spinnenwebben, gaan de vrouwtjes op zoek naar bladluishaarden. Ze hebben een zeer goed zoekgedrag en worden sterk aangetrokken door honingdauw. Let op, het zoekgedrag kan verstoord worden door het verdampen van zwavel.

In en rond bladluishaarden worden vaak meerdere eitjes afgezet. De eitjes zijn zeer kleine rode “boontjes”. Na ongeveer drie dagen komt de galmuglarve uit het ei en gaat direct op zoek naar bladluizen. De larven prikken een bladluis aan en injecteren een verlammend gif. Door dit gif bewegen de bladluizen niet meer en het helpt met de vertering van de bladluizen.

Verpoppen
De Aphidoletes larven kunnen tot wel 100 bladluizen eten. Wanneer ze genoeg hebben gegeten, laten ze zich van het blad vallen, om in de bovenste laag van de grond te verpoppen. In een enkel geval zal een larve ook op het blad kunnen verpoppen, maar dit is zeldzaam.

De poppen zijn gevoelig voor uitdrogen en hebben dus wat grond en licht vochtige omstandigheden nodig. Hierdoor hebben biologische telers, die in volle grond telen, een voordeel ten opzichte van “traditionele” telers, waar vaak gronddoek of plastic op de grond ligt.

Voordelen van Aphidoletes-System zijn dat ze vele soorten bladluizen eten, de larven erg vraatzuchtig zijn, de vrouwtjes een zeer goed zoekgedrag hebben en veel eitjes afzetten. Bovendien zijn ze niet gevoelig voor hyperparasitering, zoals sluipwespen.

Concurrenten verstoren effectiviteit
De eieren van galmuggen kunnen wel als snack gezien worden door andere predatoren, zoals Macrolophus, Orius of roofmijten. Bij zeer grote aantallen van voorgenoemde concurrenten, kan de effectiviteit van Aphidoletes verstoord worden. Echter, gezien de vele eieren die worden afgezet, zie je ondanks de aanwezigheid van andere predatoren, alsnog galmuglarven die hun werk kunnen doen. Het geeft wel aan dat het goed is een verscheidenheid aan bestrijders te introduceren.

Aphidoletes-System wordt geleverd in 1.000, 2.000 en 10.000 stuks. De 1.000 potjes kunnen na openen, rechtop, tussen het gewas (uit de zon) worden neergezet. Ideaal ook als extra in en rond haarden te zetten. De 2.000 en 10.000 verpakkingen zullen verdeeld moeten worden in (vaste) introductiepunten. In de praktijk worden hier vaak emmertjes voor gebruikt, al dan niet met wat vochtig speelzand onderin.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: