Deense tomatenteler naar recordstart in 2020 na omschakeling op bioteelt

Het Deense Alfred Pedersen og Søn teelt tomaten op het eiland Funen en heeft 2019 met winst afgesloten. Het teeltbedrijf heeft daarmee een verlies van 5,6 miljoen kronen (€ 750.000) in 2018 omgezet naar een winst van 4,3 miljoen kronen (€ 575.000) in 2019.

Maar ook al is dat natuurlijk positief, toch vindt directeur Mads Pedersen dat het nog beter had gekund: “We zijn niet helemaal tevreden met ons resultaat van 2019. We zijn hard getroffen doordat we last hadden van ongedierte in het biologische deel van onze teelt. De ontwikkeling is natuurlijk positief, maar het kon beter.”

Het biologische deel van de teelt is de laatste jaren langzaam opgeschaald en omvat nu 40 procent van de totale teelt. Het vergroten van de biologische teelt is een andere oorzaak van de mindere winst. In 2018 bouwden ze een nieuwe kwekerij om het biologische deel uit te kunnen breiden, maar daar kwamen wat opstartproblemen bij kijken.

2020 heeft de beste start ooit
Ondanks het ietwat tegenvallende 2019 is Alfred Pedersen & Søn goed aan 2020 begonnen. Ze hebben nog niet zo’n last van de coronacrisis, omdat ze voornamelijk aan de detailhandel verkopen. Pedersen: “We hebben zelfs de beste start ooit. Nu moet ik natuurlijk oppassen met wat ik zeg, maar een goede start is altijd fijn, al kan er plotseling wat gebeuren.”

Pedersen vertelt dat het opschalen van de biologische teelt heeft bijgedragen aan de goede start. Het teeltbedrijf heeft een goede deal met de grootste retailer van Denemarken, Salling Group, die bijna al hun biologische teelt inkoopt. De rest van de teelt wordt onder andere aan Supergros en Rema 1000 verkocht.

Ook groeit het bedrijf in aantal werknemers: van 85 in 2015 naar 145 in 2019. Pedersen: “Dat is natuurlijk omdat het bedrijf als geheel groeit. In het verleden hadden we ook veel uitzendkrachten, maar nu hebben we grotendeels onze eigen medewerkers. Het is duurder om vaste medewerkers te hebben, maar het is wel veel stabieler.”

Alfred Pedersen & Søn heeft een eigen vermogen van 57,6 miljoen kronen (€ 7,7 miljoen) en een solvabiliteitsratio van 63,6 procent.

Bron: landbrugsavisen.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven