Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
meer dan 10 ha geruimd

Nieuwe ToBRFV-vondsten in Britse en Griekse tomatenkassen

Het mag dan vrijwel overal corona zijn wat de klok slaat, ondertussen gaat ook de verspreiding van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) door. Uit updates van de Europese plantgezondheidsinstantie EPPO blijkt dat er twee tomatenkassen in het Verenigd Koninkrijk zijn geruimd na vondsten in maart dit jaar, terwijl in Griekenland (en op Kreta) ook nieuwe vondsten in tomatenkassen zijn gedaan. 

Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk gaat het om een kas van 1,6 en een kas van 8 hectare in de oostelijke regio Worcestershire. Beide kassen werden eruit gepikt in regulier ToBRFV-onderzoek. In maart dit jaar werd de vondst officieel bevestigd. De kassen zijn geruimd. 

Het is niet de eerste vondst in het Verenigd Koninkrijk. In juli vorig jaar werd in Kent al een vondst gedaan. 

Griekenland
Vanuit Griekenland zijn er ook meldingen gedaan over nieuwe vondsten. In november 2019 werd op Kreta in een kas van 1500 vierkante meter met tomaten een vondst gedaan, waarna de teler na ruiming gestart is met het telen van komkommers. Ook op het Griekse vasteland, in de Peloponnesos, zijn in een kas van 1000 en van 8000 vierkante meter vondsten gedaan. Hier wordt nog onderzocht waar de besmettingen vandaan komen in een traceringsonderzoek. 

De eerste Griekse vondst was in augustus 2019, eveneens op Kreta. 

Egypte
En dan Egypte. Daar is het virus ook aangetroffen (en besmette tomaten werden ook al in Nederland onderschept) Bladmonsters, genomen in juni 2019 in een viertal Egyptische regio's in de Egyptische provincies Fayoum en Ismailia werden onderzocht. Er werden 20 monsters verzameld van planten met virussymptomen en 9 zonder symptomen. 

De monsters met ziektes toonden deformaties en necrose op de bladeren (foto 1) en verkleuring en deformatie van de vruchten (foto 2).

De monsters werden in Duitsland DAS-ELISA getest op de aanwezigheid van virussen die gelijke symptomen veroorzaken bij tomatenplanten. Van de monsters met symptomen bevatten er 6 antisera voor ToBRFV en drie monsters hadden een gemengde infectie met TSWV en ToBRFV. Het antiserum voor ToBRFV zorgde voor een zwakke reactie met ToMV.


Foto 1: Tomatenblad dat op natuurlijke wijze is geïnfecteerd met ToBRFV


Foto 2: Tomaat die op natuurlijke wijze is geïnfecteerd met ToBRFV

Vier monsters met ToBRFV werden gezuiverd en gesequentieerd in beide richtingen. De gedeeltelijke nucleotide volgorde van deze isolaten werd bepaald en ingediend bij GenBank. De nucleotide volgorde van de Egyptische isolaten hadden 92,2-94,4% gemeen met de isolaten uit Palestina, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Jordanië, Italië en Mexico en een paprika-isolaat uit Jordanië. Een fylogenetische stamboom (figuur 3) toonde genetische variaties tussen de Egyptische isolaten en die van andere landen.

Figuur 3: Fylogenetische stamboom, gebaseerd op de gedeeltelijke nucleotide volgordes van RNA-dependent RNA polymerase regio’s van de ToBRFV-isolaten uit de GenBank en vier Egyptische isolaten (Eg1-4). De bootstrap-waardes (geven weer hoe vaak hetzelfde werd geobserveerd bij herhalingen van dezelfde fylogenetische constructie) gegenereerd uit 1000 iteraties die op de stamboom zijn aangegeven.

Het is het eerste rapport over infecties met ToBRFV bij tomaten in Egypte.

Paprika
Tot slot deelt EPPO ook het bericht over een vondst op paprika in Sicilië. Daarbij baseert de plantgezondheidsinstantie zich op een rapport dat al begin april werd gedeeld door de British Society for Plant Pathology (BSPP). 85% van het gewas werd besmet, maar hierbij ging het om niet-resistente rassen (zonder tobamavirusresistentie).