Er zijn momenteel een dertigtal glastuinbouwcomplexen in Wit-Rusland. De ontwikkeling in technologie maakt het inmiddels mogelijk om daar het hele jaar door groenten te telen. De productiviteit van de kasgewassen is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De brutoproductie voor 2019 bedroeg 123.800 ton, wat 23 ton meer is dan tien jaar geleden. Een van de betere telers is Berestye en manager Nikolay Dolbik doet een rondje techniek.
Het kassencomplex Berestye is 25 jaar geleden gebouwd in de buitenwijken van Brest. Het is een van de toonaangevende telers van komkommers en tomaten van het land. In 2018 hebben ze een eigen substraatloze technologie voor plantenteelt geïmplementeerd.
In een notendop worden de planten geteeld in plastic hoezen, waar ze worden gevoed met voedzame stoffen met de hele set van benodigde micro-elementen. Specialisten beweren dat het product daardoor dezelfde kwaliteiten heeft als het product dat in de vollegrond wordt geteeld.
Geothermie
Volgens Dolbik levert de substraatloze teelttechniek jaarlijks meer dan € 400.000 besparing op en is het ook goed voor de natuur, net als aardwarmte, waarvan de teler ook gebruik maakt.
"We gebruiken de warmte van de aarde, geothermische bronnen. We hebben een bron op het terrein, met een temperatuur van 25 graden. We gebruiken het water uit de put ook voor de irrigatie in de winter. Het is erg handig en nuttig", aldus Dolbik.
Areaal verdrievoudigd
Het systeem circuleert op het 20 ha grote areaal en is verbonden met het ketelhuis. Een deel van het water wordt geleverd aan de reservoirs en wordt verder gebruikt voor het verwarmen van de kassen. Hierdoor zijn de eigen kosten van de groententeelt in het complex de laagste van het land.
"In de afgelopen twee jaar is het areaal van de kassen verdrievoudigd en is het energieverbruik flink gedaald", aldus de hoofdingenieur elektronica, Sergey Protulchik. "We gaan door met het upgraden van het ketelhuis en het automatiseren van de teelt. Hierdoor is het energieverbruik per kilo groenten in onze kas lager dan in de Duitse."
Ook buitenteelt
In 2019 heeft Berestye 6900 ton tomaten en 2500 duizend ton komkommers geteeld. De producten worden geleverd aan de lokale markt en de buurlanden. De teler teelt ook paprika's, aubergines, sla: in totaal goed voor meer dan dertig soorten. Daarnaast begint Berestye zich bezig te houden met de vollegrondsteelt.
De kas in Teplichny (de dochteronderneming van RUE Vetebskenergo) werd in 2017 geopend. Oude constructies werden vervangen door hedendaagse energiezuinige. Het complex teelt groenten gebruikmakend van Nederlandse technologie, waardoor het energieverbruik flink is gedaald.
Scherming
Ongeveer 15% van de warmte in het complex wordt bespaard dankzij speciale scherming, waarmee de temperatuur en de luchtvochtigheid kan worden gecontroleerd afhankelijk van de temperatuur buiten. Bovendien is er een boven- en onderverwarmingssysteem geïnstalleerd.
"In 2019 hebben we 1520 ton vollegrondsgroenten en 2947 ton kasgroenten geteeld. We telen komkommers, tomaten en bladgroenten in winterkassen. Dit jaar willen we in totaal 5400 ton waarvan 3000 ton komkommers en tomaten telen. Met het oog op de nieuwe situatie en de toegepaste Nederlandse technologie verwachten we een productiviteit van 76 kilo per vierkante meter", aldus hoofdeconoom Tatiana Suvalova.
Investering
De constructie in Teplichny stelt het bedrijf in staat om nieuwe groenten te telen in overeenstemming met de marktvraag met weinig technologische vervanging. In 2019 werd een investeringsproject voor diepvriesgroenten en -zachtfruit van € 7 miljoen uitgevoerd.
Bron: SB