Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tom de Haas, Yara

Water: schakel op tijd bij

Ondanks dat er de afgelopen week weer wat regen gevallen is, hebben we een periode van enkele weken achter de rug zonder enige neerslag van betekenis. En de droogte lijkt begin mei aan te houden. De niveaus van de verschillende bassins liggen nu weliswaar weer iets hoger, maar het blijft belangrijk alert te blijven op de beschikbaarheid van kwalitatief goed gietwater.

Na het warme en droge voorjaar van 2015 en 2016 hebben veel bedrijven ervaren dat de opslagcapaciteit van regenwater te krap was of dat er een tweede waterbron van goede kwaliteit niet voorhanden was. Sommige bedrijven werden hard met de neus op de feiten gedrukt dat  gebrek aan kwalitatief goed water in de teelt tot problemen kan leiden. Er is in de afgelopen jaren dan ook veel werk verzet om een inhaalslag te maken. Regenwateropslag werd uitgebreid daar waar het kon en op meer bedrijven wordt sindsdien gebruik gemaakt van bronwater/osmosewater.

Nu de meeste bedrijven de mogelijkheid hebben een tweede waterbron van goede kwaliteit in te zetten, is het van belang deze bron ook op de juiste manier te gebruiken. Tom de Haas, Yara: ”Laat een analyse van de tweede waterbron maken, zodat er op tijd een aanpassing van het voedingsrecept kan worden doorgevoerd. Ook bij gebruik van osmosewater is het verstandig de vinger aan de pols te houden. De membranen gaan na verloop van tijd toch iets meer elementen doorlaten, wat als eerste zal leiden tot een hoger boriumgehalte. Dit resulteert niet direct in een oplopende EC, maar kan mogelijk wel nadelig zijn voor gewassen die gevoelig zijn voor boriumovermaat.”

Tom pleit voor het op tijd opstarten met het aanwenden van de tweede waterbron. Dit voorkomt grote schommelingen van het uitgangswater. Wacht dus niet tot het bassin half leeg is. Verder raadt hij aan om serieus te kijken naar waar die beide waterbronnen samenkomen. Het aanvullen van een regenwaterbassin met water dat enig stikstof bevat kan leiden tot ongewenste vervuiling (algengroei). Om ongewenste effecten te voorkomen dient de opslag van beide bronnen zoveel mogelijk gescheiden te gebeuren of breng beide waterbronnen samen op een plek waar ongewenste effecten minder snel zullen optreden (donkere opslag).

Mocht er water moeten worden gebruikt met een hoge pH, ten gevolge van de aanwezigheid van bicarbonaat, denk dan aan de volgende zaken bij het gebruik ervan:

  • Gehaltes aan bicarbonaat tot 0,6 mmol/l kunnen veelal door een pH regeling worden geneutraliseerd. Extra actie is dan niet nodig.
  • Bij de reactie tussen bicarbonaat en zuur komt CO2 vrij. CO2 zal uit het systeem moeten ontsnappen wil de pH stabiliseren. Dit zal in een open systeem gemakkelijk gaan dan in een gesloten systeem (unit). Bevat het uitgangswater relatief veel bicarbonaat (>2 mmol/l), zuur het dan bij voorkeur van te voren aan in een aparte silo. Bij lagere gehaltes zou aanzuren van de mestbak voldoende effect moeten kunnen hebben.
  • Denk goed na welke zuur ingezet wordt. Met salpeterzuur wordt extra stikstof ingebracht. Is dat minder gewenst dan is een product op basis van zwavelzuur een betere optie.

Waarom zijn deze analyses zo belangrijk? Tom is te beluisteren via de podcast.

Voor meer informatie:
Yara
www.yara.nl 
yaraquest@yara.com 

Publicatiedatum: