Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dwangsom komt dichterbij voor telers in caravansaga Lingewaard

Tholen - Sperziebonen, basilicum, paprika's, komkommers, waterlinzen én caravans in de kas zorgen al jaren voor gesteggel tussen telers en gemeente in de Lingewaard. Gisteren volgde wéér een tweetal uitspraken met daarin vooral 'winst' voor de gemeente.

Droog brood
Voor de gemeente liggen in de ene zaak een drietal telers dwars in het plan om van het gebied tussen Huissen en Bemmel een 'glastuinbouwintensiveringsgebied' te maken. Voor kleine telers werd een project, Living Lab, opgezet om behoud en voortbestaan te garanderen met innovatieve teelten.

Eisers werken mee aan dit project, maar wijzen er ook op dat zonder gedeeltelijke caravanstalling er met hun teelten nog niet of nauwelijks droog brood te verdienen valt. De drietal telers met caravans in hun kas gebruiken allemaal ongeveer de helft van hun kas voor de caravanstalling en de andere helft voor hun teelt of in een enkel geval ook een restaurantketen. Bovendien stellen de telers dat er toezeggingen gedaan zijn door de gemeente, alleen al vanwege het jarenlang gedogen van de caravans in de kassen.  

Deadline gesteld
Zonder hier heel erg in detail te treden (lees daarvoor de hele langslepende zaak hier) heeft de rechter gisteren beslist dat de beslissingen uit een eerdere zitting op 27 augustus 2019 moeten worden vernietigd, máár dat de rechtsgevolgen van dat besluit in stand worden gehouden. Dat wil zeggen: de telers krijgen tot 1 juli 2020 de tijd om aan de eisen van de gemeente, caravans uit de kas, te voldoen. 

Het nog veel langer ontlopen van een dreigende dwangsom lijkt dus niet mogelijk.

Gelijke monniken, gelijke kappen?
In de andere zaak, waarin eveneens de gemeente Lingewaard als verweerder aanwezig was, gaat het om een teler die het afwijzen van een tijdelijke omgevingsvergunning door de gemeente aanvecht. De teler heeft hier 4 hectare grond met daarop ongeveer 1,8 hectare kas, waarin ongeveer voor de helft een caravanstalling. 

Op die grond moest de teler van de gemeente, gelet op de glastuinbouwplannen, kassen bouwen. Dat is gebeurd, maar de caravanstalling is door de teler van o.a. waterlinzen, niet beëindigd. Nu wil de teler een omgevingsvergunning die het in stand houden van de caravanstalling mogelijk maakt, maar die wordt door de gemeente geweigerd. 

Ook hier: 1 juli 2020 is de deadline
De weigering voor de omgevingsvergunning is terecht volgens de rechter en daarom is ook de last onder dwangsom die aan de teler is opgelegd terecht. De teler wijst erop dat hij dan ook wil dat zijn collega's dat moeten. De last onder dwangsom is daartoe opgeschort tot 1 juli 2020, dezelfde deadline als die aan de collegatelers is gesteld.