Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"we een opbrengst bereikt die vergelijkbaar is met die van conventionele kassen"

Tomaten en komkommers telen in vertical farm zonder daglicht

Signify en Riat, een teeltbedrijf in Rusland, hebben samen gewerkt aan een project waarbij tomaten en komkommers in een vertical farm worden geteeld zonder daglicht. Tijdens de onderzoeksfase in 2019 bereikte Riat een opbrengst die vergelijkbaar was met die van geavanceerde, conventionele kassen die gebruik maken van ledgroeilampen van Philips GreenPower. 

"We hadden al faciliteiten beschikbaar met genoeg hoogte, zodat we niet hoefden te investeren in gebouwen met een glasconstructie. Maar omdat de gebouwen geen ramen hadden, was een er een verlichtingssysteem nodig van hoge kwaliteit om te voldoen aan de flinke verlichtingsvereisten van tomaten en komkommers," zegt Vladimir Bukharev, directeur van Riat. "In 2019 leverde Signify de ledgroeiverlichting van Philips GreenPower. Daarmee hebben we een opbrengst bereikt die vergelijkbaar is met die van andere kassen."

De indoor farm van Riat ligt centraal in de regio Ivanovo, zodat het bedrijf de tomaten, komkommers en 19 andere variëteiten binnen een uur na de oogst in zijn eigen winkels kan hebben. Het bedrijf heeft een speciale techniek om de lange stengels te buigen, zodat ze de planten tot 3,5 meter hoog kunnen laten groeien. 

"We maken al winst vanaf het tweede jaar, aangezien we elke week 2,7 tot 3,2 kg komkommers oogsten per m² en 1,7 kg tomaten per m²," voegt Bukharev daaraan toe. "Daarnaast is de kwaliteit van het product erg hoog, er is bijna geen afval en we verkopen 99% van de oogst."

"Om de natuur zo goed mogelijk na te bootsen, heeft Riat gekozen voor een combinatie van verschillende soorten verlichting, waarbij er licht van bovenaf komt, maar ook van de zijkant. Het licht is juist nodig voor de fotosynthese in het gebladerte. Omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende verlichting kan het ook worden aangepast aan het gewas dat wordt geteeld," zegt Sergey Khokhrin, business development manager CEE/Rusland & GOS van Signify. 

Signify heeft tijdens de samenwerking met verschillende onderzoekspartners ontdekt dat het rode spectrum in licht de groei van plantencellen en - weefsel stimuleert en dat het blauwe spectrum de processen van cytodifferentiatie (tros- en wortelvorming) beïnvloedt. De combinatie van rood en blauw en de toevoeging van witte en andere kleuren in de groeiverlichting van Philips zorgt voor verlichtingsomstandigheden die het natuurlijke daglicht zo goed mogelijk nabootsen.

Daarnaast zet Riat hommels in voor de bestuiving, net als in conventionele kassen. De hommels hebben geen moeilijkheden door de afwezigheid van het natuurlijke licht. 

Voor het kiezen van een verlichtingsleverancier heeft Riat ledmodules getest van verschillende producenten wereldwijd. "Met de verlichtingsmodules van Philips bereikten we een optimale stabiliteit en een lichtrendement van 18 g/mol. Daarom hebben we gekozen voor Signify. Op het moment hebben we 3800 m² uitgerust met deze verlichting. Binnenkort komt daar 700 m² bij voor de teelt van sla," voegt Bukharev toe.

Voor meer informatie: 
Signify
www.philips.com/horti

Publicatiedatum: