Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op pad met Roemeense plukkers en tuinbouw herijkt toekomstplannen

In deze corona-update: De tuinbouw gaat haar toekomstplannen herijken op de impact van de coronacrisis. Verder aardbeienteler Anton Ros in Nieuwsuur over zijn arbeidsmigranten die niet kwamen, het corona-protocol dat nu ook beschikbaar is in andere talen, de kennisbijeenkomsten voor een spuitlicentie gaan niet door en de TOGS-regeling geldt nu ook voor geregistreerde nevenactiviteiten.

Anton Ros in Nieuwsuur dat op pad ging met 'ingevlogen' Roemenen

Tuinbouw gaat toekomstplannen herijken op coronacrisis

De tuinbouwsector in Nederland gaat haar toekomstplannen herijken op de impact die de coronacrisis heeft op de sector. De komende maanden vindt een lange termijn verkenning plaats. De crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw is hierin opdrachtgever.

"Het is zeker in de huidige periode niet te voorspellen hoe de tuinbouw in Nederland eruitziet over 10 jaar. We kunnen wel een inschatting maken en ons hierop voorbereiden." Met die gedachte laat de Taskforce Scenario’s van de crisisorganisatie een verkenning uitvoeren onder aansturing van Sjaak van der Tak (voorzitter Glastuinbouw Nederland) en Adri Bom-Lemstra (voorzitter Greenports Nederland). Uitgangspunt is dat de analyse handelingsperspectieven biedt voor de vele ondernemers en beleidsmakers in alle facetten van de tuinbouwketen. De presentatie van het resultaat staat gepland voor medio oktober.

Abrupte veranderingen
“De tuinbouw is een krachtige sector en we kijken altijd al vooruit. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de uitwerking van het Tuinbouwakkoord”, zegt Bom-Lemstra. “De abrupte veranderingen van de afgelopen weken, vragen om herijking van onze plannen. Moeten we ambities bijstellen? Zijn bepaalde ambities versneld waar te maken? Wat kan ik als ondernemer op korte termijn doen en verwachten?”

Toekomstbestendig
Van der Tak ziet het als de verantwoordelijkheid van de crisisorganisatie om ondernemers ook op de lange termijn te ondersteunen. Juist ook door het belang van de sector voor de Nederlandse samenleving en economie. “Na deze crisis willen we weer door. We moeten in deze periode toekomstbestendige keuzes kunnen maken voor de robuuste tuinbouw van morgen. Hoe kunnen we ons zo goed mogelijk op verschillende mogelijke toekomstscenario’s voorbereiden als bedrijf, als sector en als overheden?”

Intensief en waardevol proces
De directeur van het triple-helix samenwerkingsverband ACCEZ, Judith Schueler, is gevraagd om het proces te coördineren in nauwe samenwerking met ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers. In de komende maanden komt dit intensieve en waardevolle proces op gang in samenwerking met belangrijke stakeholders, zoals Greenports Nederland, het World Horti Center, VNO-NCW, TNO, Wageningen University & Research, de universiteiten van Leiden, Delft, Rotterdam en diverse overheden, waaronder Zuid-Holland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bron: Greenports Nederland

Coronaprotocol beschikbaar in het Engels, Pools en Roemeens

Het coronaprotocol voor de agrarische sectoren is nu ook in het Engels, Pools en Roemeens beschikbaar. Met duidelijke richtlijnen voor veilig werken, reizen en wonen; de basis voor maatwerkoplossingen.

De protocollen bestemd voor anderstalige werknemers zijn hieronder te downloaden:

Bron: Glastuinbouw Nederland

Nog geen kennisbijeenkomsten Spuitlicentie

De mededelingen van het kabinet van vorige week, betekenen dat de kennisbijeenkomsten Spuitlicentie voorlopig niet kunnen worden opgestart. De beperkende maatregelen die gelden tot 28 april zijn verlengd tot (ten minste) 20 mei. Vanwege de ingestelde coulanceregeling zijn licenties, met een vervaldatum vanaf 16 maart jl. nog gewoon geldig. Na afloop van de beperkende maatregelen zal een nieuwe vervaldatum worden vastgesteld.
 
Momenteel wordt overlegd met overheid en bedrijfsleven welke extra randvoorwaarden gaan gelden in de toekomstige anderhalf meter kennisbijeenkomsten. Wanneer de randvoorwaarden zijn uitgekristalliseerd, worden deze kenbaar gemaakt. Het type anderhalf meter kennisbijeenkomsten wordt ingesteld zodra vanuit de rijksoverheid hiertoe de mogelijkheid wordt gegeven. 

Bron: Glastuinbouw Nederland

TOGS-regeling nu ook voor geregistreerde nevenactiviteit

Sinds gisteren kunnen agrarische ondernemers met omzetschade bij een nevenactiviteit makkelijker aanspraak maken op de TOGS-regeling. Met de TOGS-regeling ontvangen ondernemers die direct zijn geraakt door kabinetsmaatregelen een belastingvrije gift van 4000 euro. Tot nu toe werd er getoetst op omzetschade bij de hoofdactiviteit van de ondernemer. Dit aan de hand van de registratie in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Naast de hoofdactiviteit staan in het Handelsregister echter ook geregistreerde nevenactiviteiten. Ondernemers die juist bij deze nevenactiviteit omzetschade liepen kunnen nu ook gebruik maken van de gift, mits de nevenactiviteit geregistreerd is onder één van de vastgestelde sbi-codes. Bijvoorbeeld een boerderijwinkel met horeca of toerisme-afzet, vergaderlocaties bij de boer of een opfokbedrijf voor paarden met sportstal activiteiten.

De voorwaarden van de TOGS-regeling blijven gehanteerd. Een vereiste is daarmee dat de minimumvereisten van omzetverlies en de vaste lasten (beiden 4.000 euro) uitsluitend op basis van de geregistreerde nevenactiviteit zijn voldaan. De regeling en het aanvraagformulier is te vinden via RVO

Bron: LTO Nederland

Flynth wijst op details in uitstel van betaling van belastingen

De Belastingdienst heeft via het Forum Fiscaal Dienstverleners (FFD), een nadere uitleg gegeven over de toepassing van de regeling voor uitstel van betaling van belastingen. Hieruit blijkt dat voor de startdatum voor de driemaandentermijn voor alle aanslagen wordt aangesloten bij het moment waarop uitstel wordt gevraagd. Er gaat dus geen nieuwe driemaandentermijn lopen voor nieuwe aanslagen.

Voorbeeld:
Een klant ontvangt een naheffingsaanslag loonheffingen (LH) over het tijdvak februari. De dagtekening is 21 april 2020 en de uiterste betaaldatum 5 mei 2020. Met dagtekening 1 mei 2020 dient een bedrijf voor de klant een verzoek om bijzonder uitstel in. De invordering wordt dan opgeschort tot 1 augustus 2020.  

Met dagtekening 21 mei 2020 volgt de naheffingsaanslag LH maart. Het bedrijf hoeft voor de klant voor deze aanslag niet afzonderlijk uitstel te vragen. De Belastingdienst schort de invordering ook voor deze aanslag automatisch op tot 1 augustus 2020. Beide aanslagen moeten dus 1 augustus betaald zijn.

Dat betekent dus dat alle belastingschulden binnen drie maanden na het moment van het oorspronkelijke verzoek om uitstel betaald moeten worden. En dat als u dit eerste verzoek gelijk hebt gedaan, op bijvoorbeeld 19 maart, de uitsteltermijn al op 19 juni eindigt.

En is verzocht  om een langere algemene uitstelregeling. Veel van ondernemers zullen immers meer tijd nodig hebben om deze achterstallige belastingschulden terug te kunnen betalen. Er kan wel om langer uitstel gevraagd worden, dan wordt de invordering sowieso voor 3 maanden opgeschort. Aan het eind van die 3 maanden zal de Ontvanger bepalen of hij nadere informatie wenst (bijvoorbeeld de derdenverklaring). Heeft iemand 3 maanden uitstel gevraagd en heeft diegene daar niet genoeg aan, dan zal een nieuw verzoek ingediend moeten worden.

Bron: Flynth

Publicatiedatum: