Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het is niet evident om als uitzendbureau heel Oost-Europa te doen"

Tholen - Een van de zorgen die is ontstaan in de Nederlandse land- en tuinbouwbranche rond het coronavirus is de beschikbaarheid van arbeidsmigranten in het hoogseizoen. Zijn er straks wel voldoende handjes uit Oost-Europa beschikbaar om dit werk in te vullen? In maart kwamen er initiatieven van de grond om te proberen studenten en mensen, die nu tijdelijk zonder werk zijn, te koppelen aan werk in de landbouw.


De WAB vergt vooral een goede planning

Crisisteam
Eén van de uitzendbureaus die vraag en aanbod in de branche hierbij helpt faciliteren, is AB Werkt. Het uitzendbureau werkt vooral met Poolse en Roemeense arbeidsmigranten en heeft veel klanten in de AGF-sector. “Eind maart zagen wij dat, zeker voor onze leden en klanten in de branche in de land- en tuinbouw, nog altijd voldoende flexwerkers beschikbaar zijn in Nederland om de werkzaamheden uit te voeren,” vertelt Christianne Kraan van AB Werkt. “Met name het werk voor onze Poolse medewerkers krijgen we nog altijd goed ingevuld. Dat wil niet zeggen dat het allemaal wel meevalt bij ons. Met een coronacrisisteam houden we de situatie goed in de gaten.”

Dat een crisisteam geen overbodige luxe is, blijkt wel uit de maatregelen die zijn getroffen in andere landen in Europa, zo blijkt begin april. “Roemenië heeft zijn grenzen volledig dichtgegooid en het is daar heel lastig om nog flexwerkers naar Nederland te krijgen terwijl je in Polen het land makkelijker kan verlaten. We kijken ook vooral naar de maatregelen die Duitsland neemt. Het is nog heel spannend of de grenzen er dicht gaan of niet en wat de regels zijn rond doorreizigers naar Nederland en de status van noodzakelijk verkeer, want dat zijn arbeidsmigranten die uiteindelijk wel in de voedselvoorziening werken.”


Arbeidsmigranten uit Oost-Europa zijn onmisbaar voor de Nederlandse land- en tuinbouw

Gericht op glastuin- en akkerbouw
Bij AB werkt hebben ze ook hun voorzorgsmaatregelen genomen rond het coronavirus. “Het heeft een grote impact op onze werkzaamheden,” vertelt Christianne. “Het is voor ons belangrijk om onze medewerkers van goede informatie te voorzien en ze goed over de maatregelen in te lichten die er nu zijn genomen. Daarnaast heeft het de nodige impact op bijvoorbeeld het vervoer van de slaapaccommodatie naar de opdrachtgever. Zo hebben we nu de regel dat er voortaan nog maar één persoon voor in de auto mag zitten en één achterin. En moet er ook in de woningen 1,5 meter afstand te waarborgen zijn.

Het coronavirus heeft dus de nodige impact in de sector maar in hoeverre heeft het een invloed op al bestaande ontwikkelingen in de sector? Zo had AB werkt in het verleden nog een aantal aspergetelers als klanten maar dat aantal wordt minder omdat het aspergesteken zwaar werk is en de meeste Polen daar geen zin meer in hebben. “We zijn met onze medewerkers vooral gericht op de glastuinbouw en de akkerbouw,” vertelt Christianne.

Verschuiving
“Er is op de markt voor seizoenarbeiders ook een verschuiving aan de gang van Polen naar andere Oost-Europese landen. Er is voldoende aanbod en de meeste arbeidsmigranten hebben dan ook werk te kiezen. De verschuiving naar andere landen is echter niet zo simpel te maken. Bij AB Werkt zijn we ook de focus gaan leggen op Roemenië maar daarvoor heb je mensen nodig die de taal spreken, het netwerk en relaties in die landen kennen en je hebt te maken met een heel andere cultuur. Het is dan ook niet evident dat uitzendkantoren hun aandacht kunnen richten op geheel Oost-Europa omdat je simpelweg te maken hebt met allerlei verschillende talen.”


Bij AB-werkt verwachten ze nog voldoende uitzendkrachten

Wetten en regels
Naast een verschuivend aanbod van Polen naar andere Oost-Europese landen zit de uitzendbranche nog met de WAB-regeling in zijn maag. Met deze regeling wil de overheid de kloof tussen vaste contracten en flexibele contracten kleiner maken en dus hebben uitzendkrachten meer rechten gekregen. “De kosten zijn gestegen omdat de wetgever flexibele arbeid duurder maakt,” vertelt Christianne. “De uitzendkrachten zelf merken daar weinig van. Het heeft vooral invloed op hoe wij dit gaan organiseren met oproepkrachten en uitbetaling van salarissen om aan de gestelde wet- en regelgeving van de WAB te voldoen.”

Op de vraag of er eigenlijk al veel aanmeldingen zijn van studenten en tijdelijk werklozen op het initiatief moet Christianne begin april het antwoord schuldig blijven. “We hebben al veel reacties gekregen maar het is nu zaak om het aanbod goed op de vraag af te stemmen en dat wordt, denk ik, een uitdaging. Voorlopig kunnen we onze klanten ook nog voldoende aanbod bieden van werknemers uit het buitenland."

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Christianne Kraan
AB Werkt
www.ab-werkt.nl  
ckraan@ab-werkt.nl