Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinbouwcentrale Main-Donau zet in op verbreding van teeltrassen in de kas

“Met Premium Red hebben we een exclusief tomatenras voor de regionale markt”

Tholen - In de Duitse deelstaat Beieren is de glastuinbouw sinds jaar en dag een voornaam uithangbord van de regio. Niet alleen in het Knoblauchsland (regio Neurenberg, ook wel het Westland van Duitsland), maar eveneens in Albertshofen (nabij Würzburg) is het inmiddels tijd voor de piek.

In de kassen van de Tuinbouwcentrale Main-Donau eG (totaal areaal glastuinbouw: 21,6 ha) worden vanaf medio februari tot diep in de herfst vele tonnen vruchtgroente – voornamelijk komkommers, tomaten en rettich – geoogst. De leden van de traditionele coöperatie tonen zich daarbij ook steeds innovatiever: Dit jaar telt het assortiment onder meer een nieuw exclusief tomatenras, bevestigt bedrijfsleider Kai Fuchs in een interview begin april.


Kai Fuchs van tuinbouwcentrale Main-Donau 

Eind januari werden in de Beierse kassen de eerste komkommers geplukt, in week 11 volgden de eerste slarassen. “Ons sla-assortiment omvat momenteel Lolo Rosso en Bionda, eikenblad licht en donker, evenals kropsla. Over de gehele linie zijn we op dit moment redelijk tevreden met de afzet”, aldus Fuchs.

Unieke premium-tomaat voor de lokale markt
De tuinbouwcentrale Main-Donau is een coöperatieve teelt- en afzetorganisatie en is in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de centrale afzet namens alle ca. 50 leden. Het assortiment omvat zowel vollegronds- als kasproducten, die op twee plaatsen – te weten Albertshofen en Gundelfingen – worden geteeld.

Tomaten zijn een van de stokpaardjes van het groothandelsbedrijf en werden dit seizoen vanaf week 14 op de markt gebracht. De organisatie heeft haar tomaten-segment dit jaar succesvol weten uit te breiden en zet vol in op een exclusief Hollands veredelingsras, onthult Fuchs. “Het gaat om een Nederlands ras met diep rood vruchtvlees en een zeer hoge brixwaarde en een Lycopeen-gehalte dat rond de 30 procent hoger ligt dan bij bekende trostomaten. Wij hebben vooralsnog als enige de exclusieve teelt- en afzetrechten gekregen en hebben ons ten doel gesteld met dit ras voornamelijk het premium-segment te bedienen.”

De bedrijfsleider vertelt met genoegen over de totstandkoming van de exclusieve licentierechten. Een coöperatielid kwam per toeval met het teeltras in aanraking tijdens een bezoek aan Nederland en er bleek ook bij Duitse afnemers interesse te zijn, schetst Fuchs. Vooralsnog wordt de Premium Red op om en nabij 1 ha geteeld. Op basis van de vraag en het succes aan teelttechnische zijde wordt de productie de komende jaren al dan niet opgeschroefd.

“Ondanks de hoge brixwaarde is de Premium Red een trostomaat, vergelijkbaar met de Lyterno. Om die reden zijn we ook niet van plan om het ras in de To Go-hoek te plaatsen: Integendeel, we willen in plaats van een massaproduct een exclusieve tomaat op de markt brengen. Verkrijgbaar is de tomaat vanaf week 17 tot medio oktober”, legt Fuchs uit.

Het veredelingsras Premium Red wordt onder meer onder het eigen merk “Absolut Frängisch” aan het groothandelsbedrijf Schraud & Baunach in Würzburg aangeboden. 95 procent van de totale oogst van de tuinbouwcentrale wordt uiteindelijk binnen de grenzen van de deelstaat Beieren geconsumeerd, hetzij via de retail, hetzij via de groothandel.

Jaarronde afzet van regionale productie
Naast de gestage uitbreiding van het productassortiment zet de tuinbouwcentrale eveneens in op een zo efficiënt mogelijke afstemming tussen vollegronds- en kasteelt. Op die manier tracht de coöperatie haar producten waar mogelijk jaarrond aan te bieden. Fuchs: “Bij rettich – traditioneel een populair product in Zuid-Duitsland – starten we in maart direct in aansluiting op het winterse vollegrondsseizoen met kasproductie. Ook als het gaat om zachtfruit zijn we sinds pakweg anderhalf jaar bezig om de handel regionale kasframbozen aan te bieden. Het eerste afzetjaar 2019 verliep boven verwachting, nu is het zaak om ook in deze crisistijd zoveel mogelijk door te pakken. Geoogst worden deze kasframbozen vanaf eind april tot uiterlijk begin juli.”


Premium Red tomaten in kartonnen verpakking

Regionale en milieuvriendelijke verpakkingsstrategie
Het huismerk Albert & Gundel heeft in de loop van de jaren een zekere bekendheid bij de regionale consument verworven. Fuchs: “We stellen vast dat ons merk in Beieren alomtegenwoordig is. Ik heb het dan zeker niet alleen over de retail, maar vooral ook over de groothandelsmarkt München waar ons merk exclusief door het groothandelsbedrijf Franz Schmitt wordt afgenomen en verhandeld.”

Ook het thema productverpakking – in de 'pre-coronatijd onlosmakelijk verbonden met de Duitse food-sector – wordt bij de tuinbouwcentrale Main-Donau waar mogelijk in de praktijk omgezet. “Vooral in de laatste twee jaar hebben we hier zichtbaar stappen gezet en meerdere verpakkingsalternatieven – bijvoorbeeld met een aanhangend etiket, losse producten etc. – kunnen doorvoeren. Dit is ook een absolute must, temeer omdat de druk van buiten, ofwel vanuit uit de handel, op ons leveranciers voelbaar toeneemt. Tenslotte kan ik me ook niet aan de indruk onttrekken, dat de Beierse consument in vergelijking met andere Duitse regio’s gevoeliger is voor duurzame verpakkingen en des te meer als het betreffende product ook nog eens uit de regio komt. Duurzaamheid en regionaliteit gaan dus in zekere zin hand in hand, dit ziet men echter ook in andere takken van de levensmiddelenindustrie”, besluit hij.

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Gartenbauzentrale Main-Donau eG
kai.fuchs@gbz-main-donau.de 
www.albert-gundel.de