terwijl import van substraat en zaden ook moeilijk is

Beperkte luchtvracht verdrievoudigt vrachtkosten voor Chinese telers

Het seizoen van de groenten- en fruitteelt in Chinese kassen bereikt zijn jaarlijkse piek in april en mei naarmate de lente voor meer warmte zorgt. De marktvraag wordt rond dezelfde tijd ook sterker.

Xu Dan van Beijing Hortipolaris sprak onlangs over de huidige teelt- en marktomstandigheden van het bedrijf, dat onder meer cherrytomaten, aardbeien en sla levert aan high-end supermarkten en kwaliteitsrestaurants in de grotere steden in heel China.

Beijing Hortipolaris heeft 3,3 hectare kassen in Miyun, Beijing.

"Ons ordervolume groeit snel nu de binnenlandse markt zich geleidelijk herstelt van de gevolgen van de Covid-19-pandemie. Maar op dit moment komen relatief goedkope groenten en fruit van bedrijven met vollegrondsteelt op de markt, die voor een hevige concurrentie zorgen voor AGF-producten uit de glastuinbouw.

De prijs daalt nu het marktaanbod toeneemt. De prijs van onze kleine tomaten ligt 20% lager dan begin maart. Het algemene prijsniveau is echter nog steeds min of meer hetzelfde als rond deze tijd vorig jaar."

Hoge kosten
"Onze teeltfaciliteiten werken allemaal zoals gewoonlijk en het verkoopvolume in de retailmarkt is nu veel groter dan twee maanden geleden. Toch zijn er enkele beperkingen die ons door externe omstandigheden worden opgelegd. We maken over het algemeen gebruik van luchtvracht om onze producten te leveren op plaatsen zoals Shanghai, maar het aantal vluchten is nog steeds vrij klein, wat betekent dat de kostprijs per vlucht veel hoger is dan normaal. Onze kostprijs van de distributie is drie keer zo hoog als normaal vanwege het beperkte aantal vluchten. We hebben op dit moment contact met een aantal distributiebedrijven om te kijken of we een alternatieve methode kunnen vinden die ons helpt de kostprijs laag te houden," legt Xu uit.

Import middelen vertraagd
"Onze overzeese leveranciers ondervinden ook problemen met de export nu de Covid-19-pandemie steeds heviger wordt. We importeren voornamelijk kokosschillen uit India en Sri Lanka voor gebruik in de teelt van groenten op substraat. India heeft echter de grenzen gesloten en de export beperkt. We bestelden kokosschillen in maart, maar deze bestelling wordt op zijn vroegst in juni geleverd.

Naast kokosschillen importeren we ook de zaden voor onze kleine tomaten uit Europa. De import uit Europa verloopt nog steeds zoals gebruikelijk, maar het aantal schepen is minder dan voorheen en de verzendkosten liggen bijna 50% hoger dan normaal. Europese leveranciers hebben hun klanten geadviseerd om vooraf te bestellen en onzekerheid op de exportmarkt in de komende weken te voorkomen."

Voor meer informatie:
Xu Dan
Beijing Hortipolaris Co., Ltd.
+86 138 1022 2990
dan.xu@hortipolaris.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven