Juan Bravo, CEO van Agrobot:

"Het is slechts een kwestie van tijd voordat we onze robots in de aardbeiteelt in Spanje zien opduiken"

De coronacrisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt in welke mate de aardbeiensector in het Spaanse Huelva afhankelijk is van handenarbeid. Volgens Juan Bravo, CEO van Soluciones Robóticas Agrícolas, S.L. (Agrobot), een bedrijf uit de provincie dat zich toelegt op de productie van innovatieve landbouwrobots, is het slechts een kwestie van tijd voordat de machines van het bedrijf te zien zijn op de percelen in de aardbeiendorpen Palos, Cartaya of Lepe.

Amerikaans kapitaal
“Onze oogstmachines zijn compatibel met zowel de teelt in vollegrond als op substraat, ook al liggen de prestaties van de machine heel wat lager in vollegrondsteelt. Dit heeft alles te maken met het feit dat de meeste aardbeien op substraat los hangen en niet verborgen zitten achter de blaadjes.

In Huelva zijn veel telers al overgeschakeld op substraatteelt en onze technologie doet het heel goed met hun rassen”, legt Bravo uit. “Met andere woorden, onze machine is perfect geschikt voor de plaatselijke teelt. Toch heeft Agrobot z’n blik de afgelopen jaren vooral op Californië gericht. Het bedrijf steunt immers op Amerikaans kapitaal”.

Garageproject
Volgens Bravo is Agrobot het eerste bedrijf ter wereld dat een aardbeienoogstmachine op de markt brengt. "Er bestaan veel prototypes en de meeste zijn behoorlijk geavanceerd, maar geen enkele is ooit op de markt gebracht", zegt hij.

Het initiatief om robots te ontwikkelen voor het oogsten van gewassen die een selectief proces vereisen, dateert van meer dan tien jaar geleden. "Nadat ik had gezien hoe zwaar het werk in de tuinbouw was, vooral dan in de kas, besloot ik een oplossing uit te dokteren", zegt de CEO. “Binnen een paar maanden na het ontstaan van het bedrijf sloten mijn huidige partners zich bij me aan en samen hebben we dit hele parcours afgelegd. De eerste jaren was het eerder een "garageproject”, maar een paar jaar geleden trok het de aandacht van grote Californische bedrijven die het besloten te financieren."

Computer als brein
“Onze machines bestaan uit vier delen. Eerst en vooral is er het platform. Het is een eenvoudig driewielig voertuig waar de robotarmen op steunen en waar de stroomvoorziening op vastzit. Een reeks sensoren stelt het voertuig in staat zich door de kas te bewegen zonder bestuurder.

Er zijn verschillende robotarmen op het voertuig gemonteerd, speciaal ontworpen om te werken in een zeer agressieve omgeving met stof en vocht. De arm strekt zich uit naar een aardbei en een klem plukt de vrucht en legt die in een doos.

Een computer met een geïntegreerde camera is het brein achter dit alles. De computer registreert en controleert alles: de positie van de aardbeien en hun steel, de rijpheid van de vruchten, de algoritmen van de beweging van de robotarm, de communicatie met het voertuig en de besturing van de elektromechanische klem. Die laatste houdt de stengel van de aardbei vast en snijdt de vrucht af”, zo beschrijft Bravo de machine.

Bron: diariodesevilla.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven