Zoals men in de tuinbouw vaak zegt, levert 1% meer licht ook 1% meer opbrengst op. "Telers zijn altijd op zoek naar manieren om meer licht in de kas te krijgen. Dit betekent dat ze de lichtdoorlaatbaarheid van de kasbedekking moeten verbeteren," legt het team van Yuhua uit. "Een van de meest efficiënte manieren om meer licht te verkrijgen, is door het toevoegen van anti-reflectielagen (AR) in het glas."
AR-coating en AR-etsen zijn op dit moment de meest populaire technologieën. "Een belangrijk punt, eigenlijk het belangrijkst, is hoe lang de AR-laag meegaat. Deze vraag is namelijk direct gerelateerd aan de opbrengst in de volgende 10 tot 20 jaar. AR-etsen, op basis van een speciale technologie, kan ervoor zorgen dat de levensduur van de AR-laag net zo lang is als die van het glas zelf," verzekeren ze bij Yuhua.
Verschillende technologieën
Maar wat is de werking van AR-etsen eigenlijk en hoe werkt het etsen? "Met de ets-methode wordt er een chemische reactie op het glasoppervlak teweeg gebracht. Vandaar wordt een nano-structuur verkregen door het etsen van de oppervlakte, wat resulteert in een anti-reflectie-effect. De anti-reflectielaag wordt verkregen door een laagje van het glasoppervlak af te schrapen. De anti-reflectielaag is dus feitelijk het glas zelf. In theorie zijn de hardheid en chemische weerstand van de anti-reflectielaag hetzelfde als die van het glas," legt het team van Yuhua uit.
“Bij de sol-gelmethode wordt een laagje met een gelachtig materiaal aangebracht op het glasoppervlak. Vervolgens wordt een microporeuze structuur op nano-schaal verkregen door middel van waterverdamping voor het anti-reflectie-effect. De anti-reflectielaag wordt verkregen door iets op het oppervlak van het glas aan te brengen. Het glas en de anti-reflectielaag hebben dus verschillende structuren op het structuurniveau."
Verschillende productieprocessen
De etsmethode wordt toegepast na het tempereerproces. Het is het laatste proces, het te etsen oppervlak is dus af en vlak.
De sol-gelmethode wordt toegepast tijdens het tempereerproces en is afhankelijk van de benodigde temperatuur voor het sinteren. Dat betekent dat de AR-laag niet volledig af is voordat deze de laatste verwarmingszone bereikt. "Op het moment dat de oppervlakte van het glas in contact komt met de keramische roller van de tempereermachine ontstaat een risico op beschadigingen. Daarnaast bestaat het tempereren van het glas uit een algehele verwarming, gevolgd door een snelle oppervlaktekoeling. De anti-reflectielaag ligt op het glasoppervlak en zal dus als eerste afkoelen. Hierbij ontstaat een risico op snelle inkrimping en barsten (zoals barsten die in droge landschappen ontstaan). Dit beschadigt de AR-laag ook."
Voor meer informatie:
Yuhua Glass
[email protected]
www.yuhua-glass.com
+86 (0) 371 8655 2590