Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"met onze voorraden konden we het gat overbruggen dat door vertraging was ontstaan"

Levering kokosproducten Sri Lanka ligt ondanks coronapandemie op schema

Dankzij de inspanningen van verschillende Sri Lankaanse kokosnoottelers kan de export van kokos en kokossubstraat doorgaan. "We houden ons strikt aan de regels van de volksgezondheidsorganisaties en mogen en kunnen blijven ondernemen," zegt Shan Halamba, CEO van Riococo.

"We zien dat de vraag naar kokosproducten jaar na jaar toeneemt. De bevolking van Sri Lanka en de kokossector is afhankelijk van de continuïteit van het bedrijf. Daarom doen we er alles aan om onze activiteiten in Sri Lanka voort te zetten. Alle Riococo-productiebedrijven zijn gevestigd op Sri Lanka."

De hutten die Riococo heeft geplaatst is één van de maatregelen die het bedrijf heeft genomen in de nieuwe operationele richtlijnen, die een zo hoog mogelijke desinfectie mogelijk maken als antwoord op de wereldwijde Covid-19-pandemie. In combinatie met afstand houden en diverse mogelijkheden voor hand-, lichaams- en schoendesinfectie is het bedrijf in staat geweest om na de afsluiting van het land de draad weer snel op te pakken. Iedere dag worden de kokosproducten van het bedrijf geleverd aan klanten in de VS, Canada, Mexico en vele andere landen. Sinds de leveringen online te volgen zijn, is het afleveringsproces ook beheersbaarder geworden voor Halamba.

Snel handelen
"Toen de uitbraak plaatsvond, wisten we dat we snel moesten handelen," vertelt Halamba. "In de eerste twee weken hebben we de nodige hygiënemetingen uitgevoerd, geïnvesteerd in sanitaire oplossingen zoals maskers, cabines en ontsmettingsmiddelen en contact opgenomen met al onze medewerkers.

We hebben contact gehad met de Coconut Sector Association en de taskforce die door de overheid is aangesteld om het belang van onze sector te benadrukken, waarmee deze als essentieel is aangemerkt.

Vervolgens heeft de overheid ons bedrijf gecontroleerd om na te gaan of we ons aan de regels kunnen houden. Zij zijn degenen die beslissen of bedrijven kunnen worden geopend. Na hun positieve reactie hebben we de activiteiten slechts vijftien dagen na de sluiting kunnen voortzetten.

Met onze voorraden in de VS en Canada konden we het gat overbruggen dat door deze vertraging en enkele vertragingen in het transport is ontstaan. Nu ligt alles weer op schema: het transport gaat gewoon door van de fabriek naar de haven en via de zeehaven van Colombo naar de rest van de wereld."

"Nu wordt alles langzaam iets normaler, er is overdag een avondklok ingesteld en de winkels zijn weer opengesteld, maar in de eerste weken was dit ook een probleem. Veel van onze werknemers komen uit dorpen in de buurt, iets wat we altijd belangrijk hebben gevonden. Nu loont dit beleid, we kunnen nog steeds op ons team vertrouwen."

Belangrijkste sector
Halamba legt uit hoe het land zwaar getroffen wordt door bijvoorbeeld de ontwikkelingen in de textielindustrie. Zonder waarschuwing hebben veel bekende modemerken hun orders geannuleerd en zijn de medewerkers werkloos geworden. "Naar schatting zullen tot 700.000 Sri Lankanen hun baan verliezen in de textielindustrie. Als wij in staat zijn om zaken te blijven doen, zal dat het land helpen en gelukkig is de regering het daar mee eens. Op dit moment is de kokossector een van de belangrijkste in het land."

Voorbereid op onzekerheden
Het is niet de eerste keer dat de kokossector te maken krijgt met onverwachte situaties. Vorig jaar werd Sri Lanka getroffen door noodweer. "We zien dat professionele bedrijven in de goede tijden investeren om zich voor te bereiden op de slechte tijden, zodat de telers op hen kunnen rekenen. Dankzij de populariteit van het kokossubstraat en de kwaliteit is de sector in staat geweest om kokos te leveren en de vraag naar kokosproducten groeit al jaren.

Of het nu gaat om groenten-, bloemen- of medische cannabiskwekers, die de voorkeur geven aan losse substraten of kweekzakken, ze moeten kunnen vertrouwen op de levering van hun product om hun teelt te laten slagen. Wat er op dit moment gebeurt, is iets wat we ons nooit hadden kunnen voorstellen, maar het zijn dit soort onzekerheden waar de sector zich op heeft voorbereid."

Voor meer informatie:
Shan Halamba
Riococo
info@riococo.com
www.riococo.com