Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corona-update tuinbouw:

Barpersoneel gaat fruit plukken en extra steunmaatregelen 'niet af'

Veel nieuws over corona was er afgelopen weekend niet. Maar dat zal deze week wel weer komen. Zo kunnen start-ups vanaf 29 april gebruik gaan maken van overbruggingskrediet, zal barpersoneel in de fruitpluk te zien zijn en kunnen Belgische agrarische ondernemers hun mening laten horen in een enquête. 

Barpersoneel gaat fruit plukken: "We moeten ze het nu heel snel leren"

Bloemplukkers, serveerders, barpersoneel en jongeren zijn in de fruitkassen gaan werken. In Nederlands grootste aardbeienkas, Dutch Berries in Nieuwaal en Zuilichem, werkt personeel uit de sierteelt.

Bloemenkweker Maurice van Tuijl leende zijn personeel uit: "We zijn bevriend met het bedrijf en hoorde dat ze nog personeel nodig hadden. We zijn toen even langsgegaan. De helft van mijn personeel kan daar terecht."

Goede verkoop op markten en bij de groenteboer
In de veiling ziet Jan Willem Tolhoek dat de aardbeien voor een goede prijs het veilinghuis verlaten. Van zijn klanten hoort hij dat de verkoop goed loopt. "We verkopen aan groenteboeren, markthandelaren en kleine supermarkten. De aardbeien uit deze regio gaan heel Nederland door."

Lees verder bij Omroep Gelderland

Overbruggingskrediet gericht op start-ups en scale-ups vanaf 29 april beschikbaar

Vanaf 29 april 2020 kunnen groeibedrijven een aanvraag indienen voor een speciaal overbruggingskrediet, de zogenaamde Corona-Overbruggingslening (COL). Dit kan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die deze regeling op verzoek van het kabinet uitvoeren. Dit overbruggingskrediet voor start-ups, scale-ups en innovatieve mkb’ers, waarvoor het kabinet zelf in eerste instantie 100 miljoen euro beschikbaar stelt, is eerder deze maand al door het kabinet aangekondigd. De COL is een van de aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de ROM’s en Techleap.nl.

Corona-Overbruggingslening
De leningen die de ROM’s gaan verstrekken variëren tussen de €50.000,- en €2 miljoen. Bij bedragen boven de €250.000,- wordt er 25% cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. Er wordt een uniform rentetarief gehanteerd van 3%. De ROM’s streven ernaar de beoordelingen van de aanvragen onder de €500.000,- af te handelen binnen vier tot negen werkdagen. Voor aanvragen boven de €500.000,- is het streven om binnen drie werkweken tot een definitief besluit te komen. 

Lees meer bij Rijksoverheid

SjaakAudioTopics: "De regeling is nog niet af, overleg kan een strijd worden"

"Het overleg over de extra steunmaatregel van het Ministerie van LNV wordt nog een strijd. Feit is dat de regeling nog niet af is. De invulling van de steunmaatregel is momenteel volop aan de orde bij het ministerie van LNV." Volgens Glastuinbouw Nederland zitten er aspecten aan de maatregel die onvoldoende zijn. Sjaak van der Tak waarschuwt daarom voor het uiteindelijke resultaat. 

"Ondertussen kijken we ook naar de periode na de crisis. Het is zaak dat we er dan als glastuinbouw  goed voorstaan, met name ook richting de consument." Luister meer in de video hieronder.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Ruim 109.000 aanvragen voor NOW in drie weken

In drie weken tijd zijn bij UWV ruim 109.000 aanvragen ingediend voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels heeft UWV ruim 1,7 miljard euro overgemaakt aan zo’n 94.500 werkgevers. Zij hebben samen 1,5 miljoen werknemers in dienst. Het geschatte omzetverlies is gemiddeld 72 procent.

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Lees meer bij UWV

Effecten van de Coronacrisis op de individuele landbouw-, tuinbouw- en sierteeltbedrijven? ILVO lanceert enquête.

Geregeld brengen de media berichten over de gevolgen van Corona voor de voedselbevoorrading en voor de  landbouwsector: problemen met de oogst, overproductie, de stijgende vraag naar lokale producten, veranderingen in de prijzen, in de verwerking, in de verkoop… Het zijn elementen die terecht komen in het maatschappelijk debat rond landbouw en voedsel.

Maar wat ervaren de boeren en de tuinders en telers momenteel zelf? Het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) start op maandag 27 april 2020 met een grootschalige enquête, om op een wetenschappelijke manier de nodige gegevens en cijfers te verzamelen. Er wordt gepeild naar bedrijfstechnische verschuivingen, en ook naar stress of invloed op het welbevinden van landbouwers en hun gezin. Het duurt ongeveer 15 minuten om de digitale enquête in te vullen.  

Start de enquête hier

Lees meer bij ILVO

Coronavirus: belastingmaatregelen voor ondernemers en werkgevers

Ondernemer met een bedrijf met coronaproblemen? De belastingdienst heeft maatregelen genomen om ondernemers te helpen door deze moeilijke tijden heen te komen. Ze zijn op een rijtje gezet. Eerst de maatregelen die van belang kunnen zijn voor alle ondernemers, inclusief zzp'ers. Daarna de maatregelen die alleen werkgevers aangaan.

Bekijk de maatregelen op de website