Wetenschappers van de Universiteit van Huelva zijn erin geslaagd om de teeltfactoren te identificeren die zorgen voor betere eigenschappen en smaak van aardbeien. Ze zochten naar een verband tussen de kwaliteit van de aardbei, waaronder dan vooral de zoetheid, aroma of vorm van de vrucht verstaan worden, en de chemische samenstelling van het fruit.
De onderzoekers analyseerden gedurende twee jaar de chemische samenstelling van meer dan 60 monsters van verschillende aardbeienrassen, met name Aromas, Camarosa, Diamante, Medina en Ventana. De monsters van de op substraat geteelde aardbeien werden genomen op verschillende tijdstippen doorheen het seizoen. Er werd gekeken naar hoe de uiterlijke kenmerken veranderden op verschillende tijdstippen.
"We hebben kunnen vaststellen dat de chemische samenstelling veranderde afhankelijk van klimatologische factoren zoals temperatuur, zonnestraling of regenval, maar ook van andere factoren zoals ras, teeltmethode en tijdstip van oogsten", zegt de onderzoekster María Ángeles Fernández Recamales.
Uiterlijke kenmerken en voedingseigenschappen
De studie "Multichemical profiling of strawberry as a traceability tool to research the effect of cultivar and cultivation conditions", gepubliceerd in het tijdschrift Foods, stelt dat bepaalde gegevens over de chemische samenstelling van aardbeien de hoeveelheid suikers kunnen bepalen die de smaak beïnvloeden, alsook het gehalte aan anthocyanen, die mede de intensiteit van de kleur bepalen, of het gehalte aan polyfenolen, die antioxiderende eigenschappen hebben en daarom bevorderend zijn voor de gezondheid.
Door chemische analyse ontdekten ze bijvoorbeeld dat de rassen Camarosa en Ventana de beste voedingseigenschappen hebben, terwijl Aroma en Ventana intenser en helderder van kleur zijn. "Met de resultaten van dit werk kan de teler aan de slag om het ras en de eigenschappen van zijn voorkeur te kiezen en wordt hij ook op weg geholpen in welke omstandigheden de aardbei best te telen", zegt de onderzoekster uit Huelva.
De wetenschappers wijzen ook op de voordelen van de studie bij het evalueren van de voedselveiligheid van de teelt. In een volgend project zal het onderzoeksteam de blik richten op de onderlinge verschillen tussen de teeltgebieden. “We zouden graag de verschillen in eigenschappen vaststellen tussen de teelt in bijvoorbeeld Huelva, Turkije of Marokko”, zegt de expert.
Bron: Europa Press / lavanguardia.com