Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Barry Michiels (Gebr. Michiels):

“Komkommer is de dupe van de coronacrisis”

Tholen - Na een week met een enorm hoge vraag naar kasgroenten is na het Paasweekend de vraag terug ingestort. “Wij leveren aan groothandelsmarkten in Duitsland en die leveren voor een groot deel aan de gastronomie, waardoor wij de gevolgen van de coronamaatregelen goed voelen”, vertelt Barry Michiels van Gebroeders Michiels medio april. “Over de Paasverkoop mogen we zeer tevreden zijn. Er was zelf meer vraag dan aanbod. Tomaten, paprika’s en slasoorten vlogen de deur uit en in de kleine buurtwinkels en op de markten is erg veel verkocht.”


Barry Michiels

“Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de prijzen voor komkommers bedroevend laag. De prijzen liggen tussen de 10 en 20 cent per stuk. Vanwege de lage prijzen geeft de teler het product in principe weg en de handelaar kan er ook geen marge op nemen, omdat er ook allerlei kosten bijkomen zoals transportkosten en de huur van de kisten. Komkommer is een product dat veel in de horeca wordt gebruikt waardoor het aanbod nu een stuk groter is dan het verbruik. We kunnen wel zeggen dat de komkommer de dupe is van de coronacrisis”, zegt Barry.

Paprika
De situatie van de paprika’s is juist het tegenovergestelde. “Vanwege het lage aanbod waren prijzen rond Pasen voor gele en rode paprika’s enorm hoog voor de tijd van het jaar, stelt Michiels. “Groen deed het wat minder goed, maar dat is niet verrassend. Naar groene paprika is altijd wat minder vraag. Vanwege het zonnige weer tijdens de Paasdagen zijn de volumes toegenomen, waardoor de prijzen zakken. Voor en rond Pasen waren de paprika’s te duur en zeker vergeleken met Nederland. In Nederland lagen de prijzen 80 cent tot 1 euro lager dan in België.”

Tomaat
“In de week na Pasen is de prijs van tomaten teruggevallen met 50 cent per kilo. Het mooie weer stimuleerde de producties waardoor er meer volumes beschikbaar kwamen. De prijsdaling heeft niet voor dramatisch lage prijzen gezorgd, je kan eigenlijk wel zeggen dat de prijzen zijn genormaliseerd. De prijzen voor Pasen waren zeer hoog vanwege het lage aanbod en de hoge vraag. Dit gold voor zowel losse- en trostomaten als specialties”, aldus de exporteur.

Courgette en aubergine
De courgettemarkt is volgens Michiels als sinds de start van het seizoen vrij normaal. “Voor gele courgettes wordt iets te weinig betaald, maar dat komt omdat het een horecaproduct is. Ook de situatie van aubergines is vrij normaal. De prijzen zijn sinds de Paasdagen gehalveerd en liggen weer op een normaal prijsniveau. Tot nu toe kunnen we zeggen dat het een vrij moeilijk seizoen is. Vanwege de coronacrisis is er veel onzekerheid. Tijdens de start van het seizoen was er te weinig product omdat we te weinig zon hadden en momenteel speelt de coronacrisis. Het ziet er naar uit dat we een uitzonderlijk jaar gaan krijgen."

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Barry Michiels
Gebroeders Michiels
barry@gebroedersmichiels.be  
www.gebroedersmichiels.be