Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guy De Meyer (Demargro):

"Zoals het er nu naar uitziet wordt het een moeilijk komkommerseizoen”

Tholen - “Voor de Pasen hebben we relatief goed kunnen verkopen. Bepaalde klanten namen een mooie hoeveelheid product af, maar de horecaleveranciers nemen vanzelfsprekend veel minder af. Algemeen gezien mogen we over de Paasverkoop niet klagen”, vertelt Guy De Meyer van Demargro medio april.

“We zitten momenteel nog in het begin van het kasgroentenseizoen, maar het gevaar zit hem in het te groot wordende aanbod, wat van invloed zal zijn op de prijzen. We hopen op een versoepeling van de maatregelen waardoor de restaurants, bars en pensions weer open kunnen, waardoor het verbruik toeneemt.”

Komkommer
Net als voor Pasen zijn in de week erna de prijzen van komkommers erg laag. “Op woensdag 15 april betaalde je 6 cent voor een komkommer. De oorzaak van deze lage prijzen is het overaanbod, waardoor de prijzen naar de bodem zijn gezakt. Niemand kan er wat aan het verdienen in deze situatie. Misschien als een paar warenhuizen een grote promotie gaan voeren, maar zoals het er nu naar uitziet wordt het een moeilijk komkommerseizoen”, aldus Guy.

Tomaat
“Tros- en losse tomaten zijn sinds de start van het kasgroentenseizoen goed aan de prijs geweest’, stelt De Meyer. “De prijzen van specialties vallen door het wegvallen van de horeca wat tegen. De prijzen voor trostomaten lagen op woensdag 15 april tussen de €0,80 en de €1,00 per kilo naargelang de variëteit, maar vanwege het groeiende aanbod zullen de prijzen naar verwachting gaan dalen. De hoop is dat het mooi weer blijft waardoor de consumptie van tomaten gestimuleerd wordt.”

Paprika
Vanwege het lage aanbod voor, maar ook na de Paasdagen, worden paprika’s aan zeer hoge prijzen verkocht. “Woensdag 15 april lagen de prijzen van rode paprika’s rond de €3,50 per kilo en gele paprika’s lagen boven de €4,- per kilo. Klanten zijn vanwege de hoge prijzen wat voorzichtiger met kopen, iedereen is bang dat de prijzen plots zakken. Zulke hoge prijzen schrikt toch wel af”, constateert de exporteur.

Courgette en aubergine
“Courgettes komen in de weken rond Pasen stilaan op de Belgische markt en de situatie tijdens de start van dat seizoen was normaal voor de tijd van het jaar. Auberginesseizoen was gestart met vrij mooie prijzen, maar zakten in de week na de feestdagen. Vanwege de maatregelen verandert het eetgedrag van mensen, nu ze binnen moeten blijven. We hopen dat we een mooi barbecueseizoen krijgen, zodat er deze zomer veel kasgroenten gegeten worden”, besluit Guy.

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Guy de Meyer
Demargro
guy.de.meyer@demargro.be       
www.demargro.be