Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Start-upbedrijf zet in op 'babygroenten'

Microgroenten uit Hamburg het hele jaar door verkrijgbaar

Op het eerste gezicht zien de groenten van Amir Yagel en Lukas Born er helemaal niet uit als groenten. De malse planten doen eerder aan tuinkers denken dan aan erwten, radijs, boerenkool of broccoli. Maar het zijn daadwerkelijk groenten en je kunt er veel meer mee dan op het eerste gezicht lijkt.

Amir en Lukas hebben samen Lütt Gröön opgericht en zetten vooral om één reden in op microgroenten: "Ik vind het problematisch dat onze maatschappij in heel Europa totaal afhankelijk is van de import en export van levensmiddelen", zegt Amir in een gesprek met NDR. "Want daarom eten we gewoon niet vers genoeg."


Een blik op de duurzame teelt / Foto: Lütt Gröön – Born und Yagel GbR 

Planten in kinderstadium geoogst
In een voormalige tuinderij aan de Dove-Elbe telen Amir en Lukas de zogenaamde microgroenten. De planten worden quasi in het kinderstadium geoogst en al hooguit twee weken na het zaaien. Desondanks smaken ze net zoals hun grote broers. 

"Het idee bij microgroenten is dat in deze fase de plant alle voedingsstoffen al bevat", zegt Amir. "Hij smaakt net zoals de volwassen plant, maar heeft minder water en minder oppervlakte nodig."

Microgroenten het hele jaar door beschikbaar
Ook zonder radijsvrucht smaken de babyplanten overtuigend naar radijs. Het idee komt uit Australië. In Duitsland is het volledig nieuw. In principe zou iedereen zulke planten kunnen telen, zegt Lukas Born. Om het hele jaar door te kunnen oogsten, is er echter wat meer kennis nodig.

Het is belangrijk om schoon te werken, zegt Lukas. Dat is thuis op het balkon niet perse optimaal. "Ook de omstandigheden zoals licht en temperatuur hebben invloed op een succesvolle groei."

Decentrale levensmiddelteelt
Er wordt pas geoogst wanneer er besteld is. Wie 's ochtends bestelt, ontvangt op dezelfde dag de vers geoogste microgroenten. Momenteel bestellen vooral leveranciers van de zogenaamde 'Grüne Kiste' (een leveringsdienst van bio-groenten) en ook privéklanten.

De van oorsprong Israëlische Amir en zijn partner Lukas willen hun idee uitbreiden. In plaats van groenten vanuit de andere kant van Europa te importeren, zou iedere agglomeratie snel grote hoeveelheden microgroenten kunnen telen. "We geloven in onze filosofie, levensmiddelen lokaal, decentraal en vers te telen", zegt Amir. Eerst wil het bedrijf Hamburg van producten voorzien. "En over vier of vijf jaar zien we zulke decentrale centra in heel Europa." Een idee, dat in tijden van onderbroken of bemoeilijkte leveringsketens nog interessanter is.

Voor meer informatie:
Lütt Gröön – Born und Yagel GbR
Allermöher Deich 125
21037 Hamburg
Telefoon: +49 (0)157 80 24 33 70
[email protected] 
www.luettgroen.com 

Publicatiedatum: