Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nieuw besluit over woning 'in optimale glaslijn' nodig

Westlands college krijgt huiswerk over herstructurering van Raad van State

Tholen - Een Westlandse tuinder dacht een deal te hebben met de gemeente. Zijn kas in De Lier werd verkocht om plaats te maken voor herstructurering, maar op een stuk van het perceel kon de tuinder blijven wonen.

Tenminste, daar had hij (schriftelijke) toezeggingen vanuit het college voor ontvangen in 2017, maar nu dat collega later terugkrabbelde, moest de Raad van State eraan te pas komen. Die deed gisteren uitspraak en gaf de gemeente huiswerk.

Binnen 26 weken moet er opnieuw naar het besluit voor aanpassing van het bestemmingsplan worden gekeken, al komt dat er volgens de lokale media feitelijk op neer dat de tuinder een schadevergoeding moet krijgen omdat het huis aanzienlijk in waarde is gedaald door het gebeuren. 

Optimale glaslijn
Alles leek in kannen en kruiken medio 2018 en het wijzigingsplan voor het bestemmingsplan van 'Agrarisch-Glastuinbouw' in 'Wonen' lag ter inzage. Daarop reageerde LTO Noord Glaskracht. Zij brachten in dat vorming van goede glastuinbouwkavels 'noodzakelijk' is voor het behoud van de concurrentiepositie van Nederland in het algemeen en Westland in het bijzonder. Toekenning van de bestemming 'Wonen' zou afbreuk doen aan de optimale glaslijn, omdat de kassen om de woning heen moeten worden geplaatst. 

Vrees voor precedentwerking 
Na indiening van die zienswijze krabbelde de gemeente, waar eerder een tweetal wethouders geen bezwaren zag ('het bestuurlijk aanvaardbaar vonden') en ook het college per brief te kennen gaf 'medewerking te verlenen aan de bestemmingsplanwijziging mits er een concreet verzoek werd ingediend', terug.

Gevreesd werd voor een precedentwerking (een bekende vrees bij beleidsbepalers, zoals bijvoorbeeld ook het geval was bij het al dan niet toestaan van huisvesting van arbeidsmigranten op bepaalde locaties in Westland, maar dat terzijde). Nu akkoord gaan zou ervoor kunnen zorgen dat ook elders de herstructurering spaak zou kunnen lopen.

Advies deskundige links laten liggen
In de zaak werd door de tuinder aangehaald dat de woning geen belemmering voor glastuinbouw vormt, omdat de herstructurering van glastuinbouw (een rozenkas) om de woning heen is gegaan. Wel was er een negatief advies van een glastuinbouwdeskundige, maar dat advies had het college al in handen toen de eerste toezeggingen werden gedaan, dus volgens de tuinder mag dat de koerswijziging van het college niet vergoelijken. 

Perceelgrootte doet niet ter zake
Door het college werd nog aangehaald dat er onduidelijkheid was over de grootte van het perceel, meer of minder dan duizend vierkante meter. Uit correspondentie bleek echter dat de grootte van het perceel, meer dan duizend vierkante meter, al bekend was toen in eerste instantie leek te worden ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan. 

Vertrouwensbeginsel
De tuinder toonde zich uiteindelijk vooral ontstemd over het niet kunnen vertrouwen op eerdere toezeggingen. De Raad van State verwoordt dat als 'een besluit in strijd met het vertrouwensbeginsel'. Als de tuinder had geweten dat het college niet met de bestemmingsplanwijziging zou instemmen, dan had hij nooit zijn bedrijf verkocht. 

Tuinder wint, nieuw besluit nodig van college
De Raad van State oordeelt nu dat het Westlandse college bij het besluit 'niet de nodige kennis heeft vergaard omtrent de relevante feiten en de af te wegen belangen'. De tuinder stelt dat hij daardoor schade heeft geleden. 

Het college kreeg van de Raad huiswerk mee en moet binnen 26 weken na de uitspraak van gisteren een nieuw besluit nemen. Over de hoogte van de schade bij de tuinder werd gisteren niets vermeld, maar duidelijk is dat met de uitspraak van de Raad de gemeente daarvoor opdraait. De proceskosten aan de kant van de tuinder moet de gemeente sowieso betalen. 

Lees hier de hele uitspraak.