Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Den Bosch Seeds over coronabeperkingen:

"Telers zijn nu huiverig over omschakelen naar een nieuw product of nieuwe zaden"

Iedereen in de voedselketen heeft te maken met nieuwe uitdagingen als gevolg van het coronavirus en zaadveredelaars vormen daarop geen uitzondering; Jacob Van Den Bosch van Van Den Bosch Seeds in Canada vertelt voor welke unieke uitdagingen het bedrijf nu staat.

Reisbeperkingen verhinderen telersbezoeken
Het bedrijf werkt veel samen met de telers die hun zaden gebruiken: ze observeren en adviseren de telers. Dit kan nu maar op zeer beperkte schaal gebeuren, deelt Van Den Bosch. "Het grootste deel van onze activiteiten vinden plaats in Mexico. Ons grootste product is de mini-paprika in verschillende kleuren. 80% daarvan wordt in Mexico geteeld en de andere 20% hier in Canada.

Als gevolg van de voorzorgsmaatregelen in zowel Canada als Mexico is het erg moeilijk geworden om vrijuit te reizen. Een groot onderdeel van onze bedrijfsactiviteiten bestaat uit het bezoeken van de verschillende telers om hun gewassen te beoordelen en hen te adviseren. Dit kan nu niet en dat vormt een probleem."


Jacob Van Den Bosch en Ben Van Den Bosch.

Telers zijn huiverig om over te stappen op nieuwe zaden
De tweede uitdaging is dat mensen in onzekere tijden als deze minder geneigd zijn om nieuwe producten uit te proberen. "We zijn een relatief jong bedrijf (Van Den Bosch Seeds bestaat negen jaar) en dit is pas het tweede jaar dat we onze volledig eigen productassortiment verkopen, waarbij we zaden uit onze eigen zadenproductie verkopen en er gebruik is gemaakt van onze eigen veredeling. Er worden momenteel dus veel producten door telers getest. In de huidige situatie staan mensen huiverig tegenover het omschakelen naar een nieuw product of nieuwe zaden."

Het bedrijf heeft uitgebreid met komkommers, wat door bovenstaande situatie best lastig is. "De komkommers zijn een relatief nieuwe toevoeging in ons assortiment en dat levert nu problemen op," zegt Van Den Bosch.

De aarzeling om nieuwe zaden uit te proberen komt voort uit de onzekerheid over de toekomst. Mexico heeft op het moment geen intenties om economische steun te bieden aan telers en, voegt Van Den Bosch toe, "zelfs de handel tussen Mexico en Canada is onzeker in de toekomst. Ook de situatie betreffende medewerkers in Mexico is lastig, omdat de reisbeperkingen zo groot zijn."

Lastig jaar voor de boeg
De belangrijkste maanden voor de Mexicaanse productie zijn april en mei. De timing is voor Van Den Bosch dus bijzonder lastig. "Als er in de komende twee geen versoepeling plaatsvindt van de maatregelen, dan zullen we een aanzienlijk deel van onze verkopen missen dit seizoen. Gelukkig hebben we een paar goede jaren achter de rug, dus alhoewel we een moeilijk jaar tegemoet gaan zullen we het wel overleven. Natuurlijk zijn er ook veel minder kosten nu er minder kan worden gereisd. Het belangrijkste voor ons nu is om de communicatielijnen open te houden met al onze telers, hier in Canada, Mexico en de VS en voorbereid te zijn om weer op reis te gaan zodra dat weer mogelijk is."

Voor meer informatie:
Jacob Van Den Bosch
Van Den Bosch Seeds
Tel: +1 (604) 992-6912
jacob@vandenboschseeds.com
www.vandenboschseeds.com

Publicatiedatum: