Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Vanderhallen, Coöperatie Hoogstraten

"Dit jaar gaan we aardbeien uitvoeren naar Hong Kong"

Sinds begin dit jaar is Hans Vanderhallen het gezicht bij de Coöperatie Hoogstraten. Onvoorbereid was hij niet op de functie van directeur maar hij staat wel voor grote uitdagingen door de coronacrisis. “Daar sta je dan vol met ideeën over hoe je het wil aanpakken, hoe je de succesvolle evolutie van de laatste jaren wil gaan doortrekken," vertelt Hans in een interview met VILT "Plotsklaps wordt de gezondheid van je collega’s en je leden de primaire doelstelling. Een spoedcursus crisismanagement wordt je opgedrongen.” 

De teler krijgt een gezicht
Hans heeft het niet alleen over de impact van het coronavirus maar ook over de vraag in hoeverre de coöperatieve gedachte nog heerst bij de veiling. "Dat producenten een eigen identiteit aannemen, is inderdaad iets dat vaker voorkomt dan vroeger," vertelt Hans in het interview. "We werken daar ook een stuk aan mee: met een app kom je, via de code op onze aardbeien, terecht op het profiel van de teler. Zo geven we de teler een gezicht. Maar op vandaag gebeurt dat niet ten nadele van het collectief. Telers vereenzelvigen zich nog steeds met de coöperatie. Ze beseffen dat de eigen identiteit maar zo sterk is omdat ze in de groep zitten."

"Sinds 2019 gaan we hier nog een stuk verder in. Bij aardbeien laten we de kopers toe om te kiezen van welke teler zij de producten afnemen. Bovenop de prijs op de klok moet er dan wel een surplus betaald worden die rechtstreeks naar de teler gaat. Dat surplus zijn kopers bereid om te betalen omdat ze bijvoorbeeld zeer tevreden zijn over de kwaliteit van een bepaalde teler of omdat ze een goede relatie hebben opgebouwd met die teler. Op die manier zorgen we ervoor dat iedereen in hetzelfde blok zit, maar ook dat het blok sterker wordt. Wie er op vlak van kwaliteit bovenuit springt en dat wordt gewaardeerd door de koper, die wordt beloond. Dat zorgt ook voor een stimulans voor de andere telers om verder in te zetten op kwaliteit. Dit noem ik individualisme dat ten goede komt aan het collectief."

Afzet buiten Europa
De aardbeien van Hoogstraten zijn niet alleen bestemd voor de Europese markt. "De afzet buiten Europa is op dit moment beperkt. Dit jaar gaan we aardbeien uitvoeren naar Hongkong en we zetten ook wel wat producten af in het Midden-Oosten, in landen waar meerwaarde te halen valt. Maar dat gaat echt om kleine volumes. Het laat je kennismaken met een andere wereld, een andere manier van handelen en je legt nieuwe contacten en dat is belangrijk om expertise op te bouwen. Voor ons als coöperatie zullen deze markten altijd een niche blijven. Maar voor een teler die zich bijvoorbeeld wil toeleggen op de Japanse markt, kan dat wel een interessante piste zijn. Al stelt zo’n land wel een hoop extra eisen en moet het nog steeds financieel de moeite lonen om al die inspanningen te doen.

Voor het gehele interview klik hier

Publicatiedatum: