Het wil over het algemeen nog steeds niet echt vlotten met de verkoop in de sierteelt en groenten- en fruitspecialties. De nood aan (financiële) steun blijft daarom hoog, dus blijven er volop berichten komen over regelingen, (steun)maatregelen. Overzicht kwijt? Hieronder deelt LNV een overzicht met verder ook een genereus gebaar van de Provincie Gelderland én boetes en waarschuwingen voor seizoensarbeiders en hun huisvesters/vervoerders.
Motie aanvullende maatregelen voor bedrijven met seizoenspiek aangenomen
Afgelopen donderdag is door het kabinet een motie aangenomen waarin de regering gevraagd wordt om te kijken hoe er aanvullende maatregelen ingezet kunnen worden voor werkbehoud bij bedrijven met een seizoenspiek.
Provincie Gelderland schiet tuinders en kwekers te hulp
Om tuinders en boomtelers financieel te helpen, koopt de provincie Gelderland bloemen, groenten en bomen op. Zo helpen we kwekers die hun producten door de coronacrisis niet kwijt kunnen. In samenwerking met telers uit de omgeving van Arnhem en Nijmegen en Greenport Gelderland gaan bloemen en groenten naar de voedselbank. Daarnaast planten Staatsbosbeheer en Geldersch Landschap de extra bomen op hun terreinen, in overleg met de provincie.
Lees meer bij Provincie Gelderland
Beschikkingen tweede voorschot Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers verzonden
Vorige week vrijdag zijn beschikkingen aan gemeenten verzonden met een tweede voorschot voor gemeenten voor de uitvoering van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo).
Het tweede voorschot bedraagt in totaal € 1,2 miljard en komt bovenop het eerdere voorschot van in totaal € 250 miljoen.
SZW beziet elke drie weken of additionele bevoorschotting noodzakelijk is. Dit vindt plaats op basis van een monitoring van het aantal aanvragen Tozo.
Bekijk hier de hoogte van de voorschotten per gemeente
Bron: Rijksoverheid
Sjaak Audiotopics: "We mogen voorzichtig tevreden zijn"
"De noodmaatregel voor sierteelt in deel voedingstuinbouw is een feit. Wat nu belangrijk is, is dat de regeling wordt uitgewerkt. Glastuinbouw Nederland is een van de partijen die zal helpen met het invullen van de regeling.
Het gaat dus om een tegemoetkoming voor de economische schade, waarbij 70% van de schade kan worden vergoed. Dat geeft lucht aan de bedrijven waarvoor de NOW-regeling geen passende oplossing was." Luister het volledige fragment hieronder.
Bron: Glastuinbouw Nederland
Tuinbouwers komen handen tekort voor de oogst: ‘Een doemscenario’
Tuinbouwers maken zich zorgen om hun oogst vanwege een gebrek aan personeel. ,,Niks is zo vervelend als tijd en energie steken in je teelt, om vervolgens je oogst te moeten vernietigen”, zegt Frank Wilting uit Loo, voorzitter van de glastuinbouwsector in Oost-Gelderland. "Dat is het doemscenario van elke ondernemer."
Sjaak van der Tak: ‘Noodfonds voldoende voor drie maanden’
Nadat het ministerie van LNV woensdag 15 april het noodfonds voor de sierteelt en een deel van de voedingstuinbouw bekend maakte, stond de dag daarna voor een belangrijk deel in het teken van het geven van toelichtingen aan diverse media. Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland reageerde voor de camera van WOS/Omroep West voorzichtig positief op het steunpakket van 600 miljoen euro.
"We moeten er alles aan doen om zoveel mogelijk sierteeltbedrijven en voedingstuinbouwbedrijven die leveren aan horeca en foodservice onder deze regeling te laten vallen." Van der Tak denkt dat er in de loop van volgende week duidelijkheid zal komen over hoe de steun precies zal worden verdeeld. "Het is voldoende voor drie maanden", meent hij, "de rest van het jaar moeten we nog naar kijken."
Bekijk het volledige interview terug bij de WOS
Overzicht noodmaatregelen online
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een tabel gemaakt met daarin alle regelingen, voor wie deze bestemd zijn en waar de regelingen aangevraagd kunnen worden.
Minister Ollongren vraagt werknemers verantwoordelijkheid te nemen voor arbeidsmigranten
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ollongren reageert in een brief op de vragen van de Tweede Kamer betreffende arbeidsmigranten.
"Het is in ieders belang dat iedereen zo gezond en veilig mogelijk kan wonen, werken en reizen. Werkgevers, huisvesters en uitzendbureaus hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de maatregelen van het RIVM zo goed mogelijk te implementeren om besmettingsgevaar te voorkomen. Het is voor iedereen een grote uitdaging om de maatregelen zo goed mogelijk door te voeren en tegelijkertijd de vitale processen draaiende te houden.
Hoewel de Inspectie SZW (ISZW) verantwoordelijk is voor toezicht op onder andere de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), vallen de bijzondere voorzorgsmaatregelen van het RIVM niet onder de inspectiebevoegdheden van de ISZW. Op grond van de Arbowet moet de werkgever de risico’s en gevaren voor de gezondheid van de werknemer zoveel mogelijk voorkomen of beperken. Als de werkgever niet de nodige voorzorgsmaatregelen treft, kan de werknemer, ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of vakbond een melding doen bij de Inspectie SZW.
De afhankelijkheidsrelatie tussen de arbeidsmigranten en de werkgever die tevens huisvester is, heeft al langere tijd onze aandacht. Zoals in eerdere Kamervragen en in de Integrale aanpak van misstanden arbeidsmigranten is het kabinet in gesprek met sociale partners om hiervoor een oplossing te vinden. Het kabinet roept allereerst werkgevers op om werknemers niet te ontslaan, maar in dienst te houden en gebruik te maken van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Indien een werkgever wel de arbeidsmigrant ontslaat, vraagt het kabinet de werkgever om hier ook een verantwoordelijkheid voor te nemen en de arbeidsmigrant niet per direct op straat te zetten. Indien iemand acute hulp nodig heeft, kan de gemeente onder bepaalde voorwaarde tijdelijk onderdak bieden."
Lees hier de volledige reactie bij de Rijksoverheid
Tweede Kamer stemt voor passende loonkostenregeling voor bedrijven met seizoensomzet
Gisteren waren de stemmingen over de financiële steunmaatregelen waarover eerder deze week was gedebatteerd. De volledige Tweede Kamer stemde in met een voorstel van CDA en VVD om in afstemming met de seizoensgebonden sectoren tot een specifieke loonkostenregeling te komen. De Tweede Kamer roept Minister Koolmees (SZW) op om voor seizoenssectoren een aparte regeling uit te werken. LTO Nederland blijft het gesprek voeren met de Ministeries van SZW en LNV zodat de bedrijven met een seizoensomzet snel geholpen worden met een passende loonkostenregeling.
De Tweede Kamer heeft ook ingestemd met een voorstel om de berekening van het omzetverlies in de NOW niet alleen te baseren op concern-niveau, maar ook op het niveau van werkmaatschappijen binnen een concern.
Bron: LTO Nederland
Extra capaciteit huisvestingslocaties nodig
Ook in huisvestingslocaties geldt de anderhalve-meter-maatregel. Daardoor zullen een aantal huisvestingslocaties een lagere capaciteit krijgen. Om de mensen toch goed en verantwoord te kunnen huisvesten, binnen de coronaregels maar ook binnen de eisen van het Agrarisch Keurmerk Flexwonen, is extra capaciteit nodig. De Taskforce arbeid van LTO Nederland denkt dat het verstandig is om die extra capaciteit dicht bij het werk te realiseren, door bijvoorbeeld extra units te plaatsen op het bedrijf. Dat voorkomt dat mensen moeten reizen en het beperkt het aantal contactmomenten van de werknemers. Het (bij-)plaatsen van units is echter aan gemeentelijke regels gebonden.
Lees meer bij Werkgeverslijn land- en tuinbouw
Ruim 97.000 aanvragen voor NOW in twee weken
In twee weken tijd zijn bij UWV ruim 97.000 aanvragen ingediend voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels heeft UWV ruim 1,5 miljard euro overgemaakt aan 81.000 werkgevers. Samen hebben zij ruim 1,3 miljoen werknemers in dienst. Het geschatte omzetverlies is gemiddeld 73 procent.
‘Coronaboetes’ voor vijf arbeiders in overvolle personenauto
De Westlandse politie heeft vijf personen beboet omdat zij in een kleine personenauto geen anderhalve meter afstand konden houden. Daarmee overtraden zij de landelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zo meldt het AD.
Jaap Bond te gast bij BNR podcast, kaart tuinbouwproblemen aan
Gisteren van Jaap Bond van Greenports Nederland te gast bij de podcast Zakendoen van BNR. Het ging over bloemenkwekers en groentetelers en hoe bij hen het water aan de lippen staat. Maar de redding van de overheid is mogelijk nabij.