Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en compensatie als 95% van de omzet van 2019 wordt gehaald

Tuinzaadsector krijgt 2,25% loonsverhoging in nieuwe cao

Terwijl vrijwel overal de cao-onderhandelingen stilliggen, is het in de tuinzaadsector toch gelukt een akkoord te sluiten. De ruim 5000 werknemers in de branche kunnen binnenkort stemmen over een ’overbruggings-cao’. De verwachting is dat er veel meer van dit soort tijdelijke cao’s gesloten gaan worden die zijn aangepast op de coronacrisis.

Geen werkgever wil zich momenteel verbinden aan financiële verplichtingen voor de lange termijn, maar een jaar is nog te overzien. Zo geldt de loonsverhoging van 2,25% wel voor de werknemers in de sierteeltzaad en groentezaad, maar niet voor zwaarder getroffen bedrijven in bijvoorbeeld de sierteelt. Als eind van dit jaar blijkt dat een bedrijf minimaal 95% van de omzet van 2019 heeft behaald, krijgen de werknemers daar volgend jaar een eenmalige compensatie. Maatwerk binnen de sector dus.

Even slikken
Het was voor de vakbond wel even slikken, zegt onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen. "Oorspronkelijk wilden we onder de 3% loonsverhoging niet eens praten. Toen kwam corona het land binnen en nu ligt alles anders. Voor actievoeren is het de tijd niet. Daarom heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de werkgevers gebeld of we toch het laatste bod nog konden aanvaarden. Dat vonden we eigenlijk niet genoeg, maar het is beter dan wachten tot het najaar. Aan de werkgeverskant liggen de kaarten natuurlijk ook anders, dus we kregen wat minder. Maar we hebben toch wat moois kunnen regelen. Wij verwachten dat meer sectoren dit voorbeeld gaan volgen.”

Het is pas het derde cao-akkoord sinds het uitbreken van de crisis, blijkt uit gegevens van werkgeversorganisatie AWVN. „De manier waarop dit tot stand is gekomen is wel heel interessant”, zegt woordvoerder Jannes van der Velde. "Het is absoluut geen normale cao, maar er is gekeken naar wat wel mogelijk is. Het laat zien dat de onderhandelaars rekening houden met elkaars belangen. Dat juichen wij toe.”

Onzekerheid
AWVN verwacht ook dat er meer van dit soort overbruggings-cao’s gaan komen. Toch kleven er volgens de werkgeversorganisatie ook nadelen aan. „Hier zit nu een element van onzekerheid in, met name voor de mensen die niet weten of hun loonsverhoging straks doorgaat.”

Cao-deskundige Henk Strating is positiever over het fenomeen. Hij denkt dat het zelfs ook na de crisis kan blijven plakken. „De roep om meer maatwerk is in veel sectoren groot. Er is vaak veel verschil binnen regio’s, of tussen grote en kleine bedrijven. Waarom moet je dan altijd weer afspraken maken op macroniveau? In zo’n overbruggings-cao is de hele sector winnaar.”

Voor meer informatie:
Plantum
www.plantum.nl

Publicatiedatum: