Noorse kruidenteler hoopt op aantrekken vraag na hamsteren van houdbare groenten

Voor de kas van het Noorse teeltbedrijf Snarum Gartneri ligt een berg met tienduizenden kruiden. Normaal gesproken worden de kruiden gebruikt in de maaltijdbereiding, maar dat gaat door de coronacrisis niet door.

Teler Hans Erik Fuglerud vertelde begin april: “De laatste paar weken hebben we 27.000 potten met kruiden weggegooid. Dat komt vooral omdat restaurants en cafetaria dicht zijn.”

Bedrijf afgezet
Fuglerud hoopt nu vooral dat zijn buitenlandse arbeidskrachten blijven. Zijn Poolse werknemers waren er al en hij heeft zijn bedrijf aan het begin van de coronacrisis meteen geïsoleerd, zodat zijn werknemers zich veilig voelen en hopelijk niet naar huis reizen. Hij heeft zijn 15 werknemers er vooralsnog van overtuigd dat ze in een besmettingsvrij gebied wonen.

Fuglerud: “We hebben meteen vanaf het begin extreme hygiënemaatregelen genomen. Er mogen geen andere mensen op het terrein komen. Mijn werknemers wonen hier op het terrein en gaan er alleen af om boodschappen te doen. De Polen zijn heel nerveus omdat men in de Poolse media een beetje bang gemaakt wordt. Velen denken dat ze dood zullen gaan. Bij meerdere andere Scandinavische telers zijn de Poolse werknemers daarom meteen teruggekeerd naar Polen. Als ze dat bij mij ook besluiten, zit ik meteen helemaal zonder personeel.”

Geloof in normalisatie
Het 10.000 vierkante meter grote teeltbedrijf van Fuglerud levert zowel aan horeca als aan supermarkten. Hij gaat er nu van uit dat de particuliere markt toe zal nemen en dat de markt daardoor binnen een week weer normaal zal zijn. Consumenten hebben tijdens het hamsteren vooral lang houdbare groenten gekocht, zoals koolraap, wortels, knolselderij en aardappelen, terwijl ze de verse kruiden links hebben laten liggen. Fuglerud gelooft daarom dat die vraag weer toe gaat nemen: “We hebben nu allemaal nieuwe producten in de winkels liggen, dus hopelijk gaan mensen zich thuis vermaken met het bereiden van eten.”

Bron: dn.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven