aanbod daalt, vraag genoeg

Vraagprijs kas steeg met 25% in 2019

Qua rendement was 2019 een redelijk goed jaar voor de glastuinbouw. Ook de verwachtingen voor komende jaren zijn voorzichtig positief, deelt De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in de publicatie 'Vastgoedmarkt in beeld. 2019 in feiten en cijfers'. De vraagprijs van een kas die te koop stond steeg met 25%. 

Wel krijgt de sector te maken met uitdagingen op het gebied van verduurzaming en toename van de arbeids- ­en energiekosten. Hierdoor kan het investeringsanimo van glastuinbouwondernemers dalen.

Dalend aantal transacties
Schaalvergroting blijft een belangrijke trend. Dit is niet terug te zien in het dalend aantal transacties. Het dalende aanbod, en de stijgende vraagprijs kan er wel op wijzen dat er voldoende vraag is naar glastuinbouwbedrijven, aldus de NVM.

Kleinere bedrijven in trek
In 2019 waren de kleinere bedrijven meer in trek. De oppervlakte van verkochte glastuinbouwbedrijven was iets meer dan 2 hectare. De oppervlakte van het aanbod is met bijna 3 hectare een stuk groter en vergelijkbaar met die in 2018.

Bekijk hier het hele rapport van de NVM.

Bron grafieken: NVM 'Vastgoedmarkt in beeld. 2019 in feiten en cijfers'


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven